Curentul electric se ieftineste cu 3% de la 1 aprilie. Vestea proasta venita insa din partea autoritatilor
Se ieftineste curentul electric cu 3 procente, de la 1 aprilie. Estimarea apartine Autoritatii pentru Reglementare in Energie, care anunta ca scade subventia pentru panourile fotovoltaice si turbinele eoliene, pe care o platim cu totii.
Din pacate, vestea nu este atat de buna precum pare, ne avertizeaza analistii. Reducerile de acum vor fi recuperate peste 3 ani.
Intr-o factura de 185 de lei, doar 123 de lei reprezinta energia consumata propriu-zis de o familie. Restul sunt de fapt tot felul de taxe, accize sau contributii. Prin reducerea la jumatate a valorii certificatelor verzi din facturi se face o economie de doar 3 procente.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Banii stransi din certificatele verzi sunt folositi pentru infiintarea de parcuri fotovoltaice si turbine eoliene care produc energie verde. Ca sa usureze povara facturilor, guvernul a amanat o parte din ajutorul pentru energie regenerabila pana in 2017. Atunci insa, toate certificatele amanate vor trebui platite, iar ele se vor regasi in facturile romanilor.
"Cum pretul certificatelor verzi pe piata este in scadere, datorita ofertei mari automat vor avea posibilitatea sa mai reduca din pret sau macar sa il tina pe loc. Noi ne-am asumat aceasta lege foarte favorabila pentru investitori in energie verde si nu putem decat sa amanam cheltuiala cu aceste certificate verzi. Probabil cheltuiala va fi amanata pentru 2017, 2018", a declarat Victor Ponta.
Din acest an tot mai mult curent va fi cumparat de pe piata libera. De la inceputul lui 2014, 20% din cat consuma o gospodarie vine de pe bursa, din vara urmand sa se ajunga la 30%.
In schimb, pana la finalul anului pretul gazelor naturale va creste in trei rate. La 1 aprilie cu 2%, continua la 1 iulie cu 3 procente, la 1 octombrie 3% si de la 1 ianuarie cu inca doua procente. Asa ca in iarna viitoare facturile romanilor vor fi mai mari cu cel putin 10% fata de acum.