"Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi, restituita dupa 51 de ani
"Cumintenia Pamantului", una dintre cele mai valoroase sculpturi ale lui Constantin Brancusi, ar putea sa se intoarca dupa o jumatate de secol la fostii proprietari.
Se pare ca sculptura a fost achizitionata de inginerul Gheorghe Romascu de la Constantin Brancusi contra sumei de 1.500 de lei. In 1957, comunistii l-au obligat pe Romascu sa o predea statului si au refuzat sa o restituie acestuia sub pretextul ca nu are conditii prielnice de conservare a operei.
Dupa Revolutie, fiicele lui Gheorghe Romascu, Paula Ionescu si Irina Voicila, au inceput demersurile de restituire a operei. Cererile lor fiind respinse, ele au intentat un proces in care arata ca opera “Cumintenia Pamantului”, care valoreaza cateva milioane de euro, a fost preluata in mod abuziv de la tatal lor.
In prezent, opera se afla expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei. Criticii de arta au atribuit acestei lucrari nenumarate simboluri, insa sculputura a fost interpretata de cele mai multe ori drept o zeitate stranie, venita din mitologia romaneasca. „Cumintenia Pamantului” a fost sculptata intr-un bloc de marmura adunat de Brancusi din catacombele Parisului.
Fostul ministru al culturii, Razvan Theodorescu, a declarat pe vremea exercitarii mandatului sau ca sculptura "Cumintenia pamantului" e mai valoroasa decat "Domnisoara Pogany".
Dupa mai bine de zece ani de demersuri in justitie, urmasii lui Gheorghe Romascu au obtinut, in sfarsit, o sentinta favorabila la Tribunalul Bucuresti.
Reprezentantii muzeului se opun si au cerut rejudecarea cazului, la Curtea de Apel Bucuresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: Brancusi, opera, proprietari, restituire, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
02-10-2008 00:00