Cum „reinventează” arhitecții, gratuit, satele din Maramureșul istoric

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 14 Ianuarie 2018 18:11
Categorie: Social

Maramureşul istoric, recunoscut drept „Țara lemnului", are nevoie de ajutor, pentru a-şi păstra identitatea.

Arhitecţii au sărit în ajutorul oamenilor şi au proiectat schiţe şi ghiduri de construcţie pentru case în stil tradiţional, pe care le oferă gratuit. Construcţia, însă, trebuie ridicată din banii proprietarilor.

Arhitect: „Acoperişul este în patru ape, cu laturile mai abrupte. Învelitoarea este din draniţă. Casele tradiţionale sunt mai liniştite, nu au forme complicate. Prezenţa prispei este obligatorie, pentru că ea creează un anumit ritm, jocurile de lumină şi umbre care aduc poezie."

Aşadar, o casă tradiţională din lemn nu se ridică uşor. Toţi paşii sunt descrişi în ghidul creat de autorităţi şi arhitecţi. Până acum, specialiştii au proiectat cinci case mici, sub 150 de metri pătraţi. Urmează să schiţeze şi pentru suprafeţe mai mari. 

Laura Zaharia, arhitect: „Putem să ne reinventam un sat care să păstreze repere tradiţionale şi să ofere un confort contemporan."

Proiectul de salvare a identităţii Maramureşului poate fi implementat deja în 18 sate. Doritorii primesc schiţele şi sfaturile de construcţie gratuit, dar locuinţele şi le ridică din banii lor.

Liviu Tamaș, primarul satului Budești:Oamenilor le place partea modernă şi să se simtă confortabil în casa care locuiesc, dar le explicăm că mai mult confort aduce o casă tradiţională, cu specific, din lemn decât cu orice alte materiale."

Satul Budeşti este inclus în acest proiect, pentru care Consiliul Judeţean a alocat în total 200.000 de lei. Oamenii ţin la tradiţie şi le-au transmis această dragoste şi tinerilor, care acum salvează locuinţele bătrâneşti.

De pildă, bunica Maria locuieşte în casa ei veche de peste 100 de ani. Nepotul din Anglia i-a trimis bani pentru reparaţii.

Maria Boris, localnică: „Vrea să păstreze şi să facă sus două camere, în podul casei."

Turiştii care ajung pe plaiurile maramureşene se declară îndrăgostiţi de casele acoperite cu draniţă sau paie şi străjuite de porţi uriaşe din lemn.

Dan Chitilă, turist din Bucureşti: „Sunt şi case care sunt păstrate aşa cum erau ele o dată. Este nevoie de îmbunătăţire, însă lucrurile sunt pe drumul cel bun."

La nivelul întregii ţări, există 32 de ghiduri cu sfaturi menite să-i ajute pe cei care vor să îşi construiască o casă tradiţională. În Maramureş, specialiştii au creat patru manuale cu zonele etnografice din judeţ.

Metoda uimitoare a unui român pentru a-și petrece gratuit o vacanță în Maramureș. Ce le spunea angajaților de la hoteluri
Metoda uimitoare a unui român pentru a-și petrece gratuit o vacanță în Maramureș. Ce le spunea angajaților de la hoteluri
VIDEO PROTVPLUS.RO
fetita jandarmerita
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
autostrada urbana
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul