70% din bani, cheltuiti pentru medicamente scumpe, dar cu alternativa ieftina. Ce schimbari urmeaza
Ministerul Sanatatii schimba lista de medicamente compensate, care va contine, de la 1 iulie, tratamente noi si va promova folosirea substantelor generice.
Este vorba despre doctorii produse in tara, la preturi mici, dar care au acelasi efect ca si pilulele scumpe.
Eugen Nicolaescu a anuntat ca toate protocoalele din sanatate vor fi regandite, pana la sfarsitul anului.
Pe lista de medicamente compensate vor fi introduse de la jumatate anului intre 50 si 100 de substante noi. Majoritatea sunt pentru bolile cronice, cum ar fi hepatite, osteoporoza, boli reumatice, respiratorii si cancer.
Ministerul Sanatatii va scrie protocoale terapeutice pentru doctori, acestia urmand a fi indrumati sa dea pacientului medicamentul generic, adica cel mai ieftin.
Decizia vine in momentul in care 70% din banii se cheltuie pe tratamente scumpe, care au alternativa ieftina. Intentia ministerului e sa egalizeze raporturile de asa natura incat macar jumatate din banii din sanatate sa mearga pe medicamente ieftine.
In toate clinicile din Romania vedem afise care promoveaza tot felul de medicamente. Ca sa nu mai vorbim de esantioanele din cabinete. Intr-un final, bolnavii le regasesc si pe retele lor.
Nimic ilegal in asta spun producatorii. Si la fel de permise sunt modalitatile prin care companiile de medicamente ii atrag pe doctori in actiuni de marketing.
Potrivit unui cod etic semnat de 27 de companii farmaceutice internationale, medicii romani pot fi invitati pe banii producatorilor de medicamente la congrese, pot primi obiecte promotionale si sponsorizari.
Insa cat de obiectiva mai poate fi prescrierea ?
Laurentiu Mihai, director executiv, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generic e din Romania: ''Prin definitie, e la indemana subiectivitatii medicului care prescrie in baza a ceea ce l-a invatat experienta si bineinteles, modul in care se face marketingul la companie''.
Asa se face ca nu o data s-a intamplat ca tratamentele sa se modifice in functie de noile preferinte ale doctorilor, sustin pacientii. Fapt constatat si de autoritati care, contranse de buget, vor sa-i oblige acum sa recomande, evident acolo unde e cazul, substante ieftine.
Iata cazul unui antibiotic, pentru care pacientul poate plati o diferenta dupa compensare de 5 lei sau de 244 de lei. Diferente semnificative sunt si pentru tratamentul colesterolului. Genericul il costa pe bolnav in farmacie dupa compensare 20 de lei, fata de 90. unul mai scump.
Pe de alta parte, revizuirea unei scheme de tratament, in care sa primeze substanta generica. nu trebuie facuta in detrimentul bolnavului.
Pana la sfarsitul anului vor aparea si protocoale terapeutice in care genericul sa fie incurajat la prescriere, astfel incat trei sferturi din banii din santate sa nu-i mai dam pe medicamente scumpe, ci pe substante ieftine.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, medicamente, Eugen Nicolaescu,
Dată publicare:
15-04-2013 19:24