Cum vor avea românii care lucrează ”la negru” dreptul la pensie. Proiectul pregătit de Ministerul Muncii
Peste un milion de români care lucrează acum complet, sau parţial, ”la negru”, ca îngrijitori, menajere, bucătari, şoferi, sau grădinari, vor putea avea dreptul la pensie şi acces la servicii de sănătate.
Potrivit unui proiect al ministerului de Resort, lucrătorii casnici vor fi plătiţi în baza unor tichete de muncă.
În prezent, 1,2 milioane de români se ocupă de servicii casnice plătite la negru - total sau parţial, estimează autorităţile.
Sunt persoane care, de exemplu, se ocupa de menaj, au grijă de copii ori bătrâni, plimbă câini sau se ocupa de întreţinerea grădinilor şi a piscinelor. Guvernul pregăteşte un sistem prin care munca lor să fie trecută în acte şi impozitată. Cei care lucrează pentru familii vor putea fi astfel asiguraţi la sistemul de sănătate şi de pensie şi plătiţi cu tichete de muncă.
Practic, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă va emite tichete cu o valoare de 15 lei fiecare ce vor putea fi cumpărate de cei care, de pildă, au nevoie de serviciile unei bone sau menajere, cu care încheie contract. Persoana care prestează munca va primi tichetele pe care mai apoi le transformă în bani tot la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, cea care reţine şi impozitul şi contribuţia la pensie şi sănătate. Aproape 80% din sumă ar urma să rămână în buzunarul lucrătorului, iar restul ajunge la stat.
Ministrul Muncii spune că ''efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale.''
Antoaneta Istrate, reprezentantă agenţie de bone: ''Sunt foarte mulţi care au nevoie de protecţie socială. Se pune problema care va fi diferenţa între cineva cu contract full-time şi cel care lucrează ocazional. Aceste persoane care lucrează în domeniul serviciilor casnice au un venit net undeva între 2.800 şi 3.000 de lei.''
Proiectul de legalizare a muncilor casnice este analizat acum şi de Comisia Europeană, pentru că este inclus în Planul naţional de Redresare şi Reziliență.