Cum si-a cucerit un liceu din Capitala elevii, incat doar unul a picat bacalaureatul
Se intampla si lucruri bune in scolile de stat. Acolo unde calculatorul a inlocuit tabla, materii dificile ca fizica sau chimia au devenit prietenoase si atractive. Iar elevii au fost cuceriti de metodele moderne de predare.
Ministerul sustine ca toate unitatile de invatamant ar fi primit computere pentru ca profesorii sa-si poata tine mai usor lectiile. In acest caz oficialii ar trebui sa spuna de ce in vara au fost cele mai proaste rezultate la examenul de bacalaureat.
"Vom vorbi azi despre magnetizarea substantelor". Asa incepe o ora de chimie la Colegiul National Grigore Moisil din Capitala. Un liceu in care doar un elev a picat bacalaureatul in acest an.
Dascalul alege aplicatia cursului pe care urmeaza sa-l predea si o trimite elevilor, apoi incepe discutia fara sa mai foloseasca tabla si creta.
Aceste explicatii altfel plictisitoare atunci cand sunt dictate, sunt urmarite de fiecare elev pe propriul monitor. Cu atat mai mult cu cat in laboratoarul virtual oricine poate face orice experiment.
''Reactia de nitrare a fenolului a fost mult mai sigura decat in laboratorul de chimie, unde daca n-am fi respectat pasii, ne-ar fi explodat eprubetele in fata'', spune un elev.
''Daca s-ar efectua in laborator acest experiment, probabil elevii ar lucra pe grupe de cate doua", spune profesoara de chimie.
Gratie acestui sistem informatic, la Colegiul Grigore Moisil un singur elev a fost respins in vara la examenul de bacalaureat.
Ministerul Educatiei sustine ca acest sistem s-ar afla in toate scolile din Romania, dar dascalii nu l-ar folosi.
96 de milioane de dolari a dat statul in ultimii ani pentru 190.000 de computere si pregatirea a peste 140.000 de profesori.