Voluntarii de la Crucea Rosie, singura speranta pentru mii de romani care nu au acces la medici

Dată publicare: 05-11-2013 19:14
Dată actualizare: 08-11-2013 07:16


Pentru locuitorii din satele indepartate ale tarii, unde nu exista policlinici si unde ambulanta ajunge foarte greu, un ajutor nesperat vine de la voluntarii organizatiei Crucea Rosie.

Prin proiectul "Puncte de prim-ajutor in zone izolate", cate o familie din aceste localitati aproape rupte de lume este instruita cum sa acorde asistenta medicala in caz de urgenta.

Munca acestor "salvatori comunitari" nu este platita, ci totul se face pe baza de voluntariat.

Satul Borosoaia din comuna Plugari, judetul Iasi, este la 80 de kilometri de oras si de o saptamana Mirela si sotul ei au devenit salvatori comunitari.

Au primit si aparatura medicala, intr-un rucsac ce poate fi luat oricand la o interventie.

"Am un tensiometru, un glucometru, am un aparat care se face un EKG si se transmite totul la Bucuresti si de acolo mi se spune daca bolnavul are nevoie de ambulanta sau e o alarma falsa", a spus Mirela Sandu.

Mirela este asistenta doar ca a fost concediata acum cativa ani, ca urmare a restructurarilor din sistemul sanitar.

Si ea si sotul ei au fost instruiti special, timp de o saptamana, de cei de la Crucea Rosie.

"Ma pot descurca cu o tensiune, pansez daca are o plaga", a spus Ion Sandu.

Unul dintre pacientii lor este o doamna de 74 de ani, care a fost la un pas de infarct.

"Multumesc lui Dumnezeu ca daca nu era ea, nu ma servea nimeni, eram gata! Dar asa a dat Dumnezeu si a venit ea si m-a salvat ", a spus pacienta.

In comuna Colonesti din judetul Bacau, cel care a vrut sa devina salvator comunitar este un profesor.

Pentru ca aici nu are semnal la telefon de fiecare data cand trebuie sa trimita datele medicale, spre analiza la Bucuresti, trebuie sa gaseasca un vecin sa-l ajute cu masina.

"Suntem in zona de umbra si asta constituie un impediment puteric. Nu avem semnal bun de telefonie mobila", a spus profesorul.

Pana la sfarsitul anului, in toata tara vor fi zeci de astfel de puncte de prim ajutor, iar fondurile pentru aparatura provin de la Crucea Rosie si de la sponsori.


VIDEO PROTVPLUS.RO