Un litoral dependent de tichetele de vacanță. 65.000 de turiști și-au plătit concediile cu voucherele de la stat
Tichetele de vacanță au salvat turismul de pe litoral în acestă vară, spun specialiștii, după ce zeci de mii de români și-au achitat cu vouchere cel puțin jumătate din sejur.
Cele mai multe rezervări s-au făcut la hotelurile de 3 și 4 stele. Cei care lucrează în domeniu spun că tichetele au încurajat turismul autohton și au înlocuit înscrierile timpurii, când oamenii începeau să își plătească vacanțele.
Familia Iețcu este din Gura Humorului. Cei patru membri petrec an de an, mai mult de o săptămână, la Mamaia, și își plătesc sejurul cu vouchere de vacanță.
Florin Iețcu, turist: „Voucherele, după cum se știe, sunt 1.450 de lei. Este o sumă de bani care te mai ajută”.
Reporter: Cât economisiți cu ajutorul voucherelor de vacanță?
Georgeta Iețcu, turistă: „Cam 30 de la sută”.
Reporter: În fiecare an la mare?
Georgeta Iețcu, turistă: „Da, în fiecare an. Ne place, copiii s-au obișnuit aici”.
Hotelierii spun că voucherele de vacanță au devenit, în contextul economic actual, în care hrana și utilitățile s-au scumpit, foarte importante. Au ajutat, astfel, turismul pentru că, în alte condiții, oamenii nu și-ar mai fi permis un concediu în țară.
Iulian Tenie, managerul unui hotel din Mamaia: „În cazul hotelului nostru, un hotel de 3 stele, mai bine de 40% dintre turiștii noștri vin pe baza acestor vouchere de vacanță. Este un lucru extraordinar de benefic în măsura în care parte din întregul sejur este achitat pe baza acestor vouchere de vacanță. Până pe 10 septembrie, rezervările sunt de 95%”.
Turistă: „Suntem din București și am plătit cu cardul de vacanță. Undeva la 60% din prețul biletului reușim să îl plătim cu cardul de vacanță”.
Mai mult de un sfert dintre românii care au ales vara aceasta litoralul românesc, au folosit tichetele de vacanță.
65.000 de turiști și-au plătit vara aceasta sejurul la mare cu vouchere de vacanță. Cele mai multe rezervări au fost făcute în Mamaia și în Eforie Nord.
Ștefan Necula, managerul unei agenții de turism: „În principiu, hotelurile de 3 stele au fost cele preferate de către cei care au folosit aceste tichete de vacanță, după care cele 4 stele și 2 stele”.
Cristian Barhalescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est: „Litoralul românesc ar arăta mult mai sărac fără aceste tichete de vacanță. Și, ca cifre, am văzut imediat după introducerea lor în sudul litoralului, o creștere de 30-35%, iar în Delta Dunării o explozie de 100%”.
Specialiștii în turism spun că anul acesta au fost emise de către stat tichete de vacanță în valoare 1,5 miliarde de lei. La acestea se adaugă și cele oferite angajaților de unele companii private.