Cum au profitat punctele gastronomice locale de lunile de restricții cauzate de pandemie

06-02-2021 20:32


Pentru punctele gastronomice locale, lunile de restricţii n-au însemnat pierderi, ci mai degrabă o bună ocazie de a face un pas înainte.

Este vorba despre familiile de gospodari care au obţinut atestat pentru a primi la masă în casele lor turişti dornici de bucate autentice.

Mai ales că în ultima jumătate de an românii au căutat, mai degrabă, cazare în pensiuni şi case de vacanţă care nu asigurau şi mâncarea.

Chivuţa Vestemean expune mândră trofeul ei din pandemie,  certificatul de punct gastronomic local, obţinut pentru gospodăria ei.

N-ai zice că soţii Vestemean au trecut, în 8 luni, de la făcut dulceţuri şi pus murături doar pentru ei, la un mic magazin online. Şi au ajuns la o mică afacere. Atrag turişti cu bucatele puse pe 2-3 mese şi cele 40 de feluri de conserve de luat pentru acasă.

27 de puncte gastronomice sunt acum numai în Delta Dunării. Găzduiau oricum puţini clienţi, aşa că au intrat în starea de alertă aproape fără pierderi.

Iniţiatorii legii localurilor speră că în câteva luni să fie fixat oficial şi un cuantum al impozitelor datorate statului. În prezent, serviciile de acest gen sunt taxate cu aproximativ 3 la sută.

Ivan Patzaichin: "Ideea noastră este că pescarii şi casele lor tradiţionale să rămână aşa, cu bani puţini, cu puţină investiţie, ca să poţi să primeşti în condiţii cât mai bune un turist."

Avem acum 91 de puncte gastronomice locale. Cele mai multe în Tulcea, Braşov, Maramureş şi Sibiu. Sunt un fel de micro taverne, atestate de inspectorii sanitari şi aflate în gospodarii autentice. Magazinele de delicatese ataşate sunt de fapt cămara ori beciul oamenilor.

Au putut funcţiona imediat după starea de urgenţă, când românii au primit permisiunea să circule. Asta pentru că nu sunt asimilate restaurantelor. Funcţionează după alt set de reguli. Nu pot avea personal angajat, de servicii se ocupă numai familia. Oaspeţii sunt ospătaţi numai în casă şi nu pot primi mai mult de 12 oaspeţi simultan, indiferent cât de generos ar fi spaţiul.

Punctele gastronomice primesc periodic controale de la direcţiile sanitar-veterinare. Până acum, nu au fost plângeri sau incidente legate de calitatea bucatelor din gospodăriile atestate.


VIDEO PROTVPLUS.RO