Cum au fentat românii restricțiile din pandemie ca să se căsătorească. Pe mare, în străinătate sau în locații exotice
Românii sunt printre europenii care ajung cel mai des la altar. În 2019, un an fără restricţii, ţara noastră a fost pe locul cinci, în Uniunea Europeană, la numărul de căsătorii.
Cât de mult îşi doresc românii să devină familii cu acte în regulă, am aflat şi în pandemie. A fost o provocare să îşi organizeze nunta în România, aşa că şi-au unit destinele pe iahturi, în apele internaţionale ale Marii Negre, dar şi în Grecia, sau în Republica Dominicană.
„Domnule Robert, o iei în căsătorie pe domnişoara Laura! Da. Domnişoara Laura îl luaţi în căsătorie pe Robert? Da!"
Aceşti doi tineri şi-au unit destinele în insula Skopelos, din Grecia, alături de câţiva prieteni.
„Nu pot să cred ce nebun eşti! A fost o surpriză pe care soţul tău ţi-a făcut-o! O cununie civilă surpriză!"
Sunt români pe care restricţiile i-au convins să renunţe la nunţile tradiţionale, cu sute de invitaţi, în favoarea unor ceremonii restrânse, în Grecia, de exemplu, sau alte destinaţii exotice.
Mireasă: „Tot amânam şi tot amânam şi într-un fel Grecia a părut destinaţia cea mai potrivită. Ni s-a părut cu atât mai potrivit să organizăm, să trecem peste toate obstacolele, şi să facem nunta pe plajă aşa cum ne-am dorit. Decorul superb, privelişte de vis."
Costurile unei astfel de ceremonii pleacă de la 2 mii de euro. Mirii au în medie zece invitaţi şi cei mai mulţi apelează la o firmă specializată în organizarea unor astfel de evenimente.
Ioana: „Noi ne ocupăm de toată procedura de acte, ei doar ne dau nişte acte originale, iar de acolo noi preluăm tot procesul încât ei pleacă de aici căsătoriţi. Nu pleacă nimeni necăsătorit cu noi şi noi ne ocupăm şi de procesul la întoarcere, încât ei să primească certificatul de căsătorie recunoscut de autorităţile române."
În ţară însă, chiar dacă acum sunt permise nunţile cu 70 de persoane la interior sau fără limită, dacă organizatorii garantează că toţi invitaţii sunt vaccinaţi, sunt tineri care vor în continuare să îşi amâne căsătoria.
Unul dintre motive, că având un număr mic de invitaţi, înseamnă că nici nu îşi pot acoperi cheltuielile, ca să nu mai vorbim şi de un câştig cu care să înceapă o nouă viaţă împreună.
Ivona Nenu: „Împreună am găsit cele mai bune soluţii să mutăm evenimentul, pe unele dintre ele le-am mutat chiar şi de trei ori iar acum vor să mute nunţile din această vară pentru 2022."
Căsătoria poate fi și un plan financiar
Cât de importante sunt actele pentru români în întemeierea unei familii, o arata datele Eurostat. În 2019, ţara noastră s-a clasat pe locul 5 în Uniunea Europeană, cu 6,6 căsătorii la mia de locuitori, după Cipru, Lituania, Letonia şi Ungaria. La polul opus, se află țări precum Franţa şi Spania, unde numărul căsătoriilor este la jumătate faţă de România. Sociologii spun că pentru români, în continuare căsătoria rămâne o instituţie importantă, poate prea rigidă, supusă presiunii celor din jur, dar şi factorului economic.
Alex, sociolog: „Oamenii aceia îşi fac nişte calcule, se duc la multe nunţi pentru că ştiu dacă fac asta va apărea o relaţie de îndatorare şi va veni şi la nunta lor şi dacă nu se întâmplă asta, apar dispute în familie. E o reţea care asigură la un moment dat nişte venituri de subzistenţă şi oarecare stabilitate familiilor şi cred că va rămâne chestia asta."
Drept urmare, când vine vorba de divorţuri, România se află la coada clasamentului Uniunii Europene. E consecinţa aceleiaşi culturi în care căsnicia este un plan pentru tot restul vieţii, iar cine nu îl duce la îndeplinire poate fi sancţionat.