Cum a fost influentata piata chiriilor de rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat
Zecile de mii de tineri care din toamna se visau studenti incurca planurile proprietarilor de garsoniere si apartamente.In marile centre universitare au ramas foarte multe locuinte goale, in conditiile in care tarifele sunt in scadere fata de 2010.
Daca toamna trecuta agentiile din Iasi abia faceau fata valului de studenti, acum angajatii le duc dorul.
"A scazut cererea cu 30% fata de anii trecuti, pentru ca studentii au picat Bacul, estimam ca preturile vor scadea si ele cu 10%", a declarat Mihai Chirica, consilier agentie imobiliara.
Nici in Capitala nu se urneste nimic. Exista un stoc de zeci de mii de locuinte de inchiriat. Salvarea proprietarilor vine pe ici pe colo din partea cuplurilor care vor sa se mute la casa lor, dar care nu se pot inhama la un credit. Este si cazul lui Ionut, care da impreuna cu iubita 200 de euro lunar pentru doua camere in Berceni.
Practic garsonierele si locuintele mici sunt singurele cautate. De 3 sau 4 camere nici nu vrea lumea sa auda din cauza costurilor mari cu intretinerea. Chiar si in cazul apartamentelor de lux, tot cele cu putine camere au trecere.
Loredana conduce propria companie de publicitate. Nu si-a facut insa niciodata un scop din a fi proprietar, asa ca plateste lunar 1000 de euro pentru un apartament de doua camere din zona Kiseleff.
''Nu pleci cu casa dupa tine, investesti in imobiliare daca merita, daca pretul este corect sau daca sunt sanse de profit", spune Loredana.
Toate acestea fac ca piata chiriilor sa fie in suferinta: cand oferta e mare, iar cerere mica preturile se topesc constant.
"Preturile au scazut undeva la un 8-10% fata de anul trecut", spune Alexandru Pricop, analist imobiliar Coldwell Banker.
Daca in 2008 la nivelul Capitalei chiria medie era de 759 de euro pe luna, acum a ajuns la 433, in scadere cu peste 42% .