Cu proiecte fara aviz si cu ajutorul inspectorilor indulgenti, constructiile ilegale se tot inalta
In ultimul an in Capitala au aparut nenumarate cladiri fara autorizatie, ridicate la adapostul unor legi permisive. Proprietarii se gandesc deja cat vor castiga din chirii. Alte griji prea mari nu-si fac.
Procesele care i-ar putea astepta pot dura si o jumatate de deceniu.
Strada Lainici, Sectorul 1. Dintr-o cladire inca la rosu, muncitorii se retrag rapid din fata inspectorilor.
"Se vor sesiza instantele pentru demersuri si pentru a fi desfiintata. Amenda e de la 10 milioane la un miliard", declara inspectorul Dan Toma, Primaria Sector 1 Bucuresti.
Proprietarul poate contesta sanctiunea si castiga daca dovedeste in instanta ca nu a stiut ca cineva construieste pe terenul sau. Cand se ajunge la proces, investitorul poate sta linistit si o jumatate de deceniu, iar amenda initiala poate fi micsorata.
I se permite chiar dezvoltatorului sa intre in legalitate. Pe asta mizeaza si proprietarii unui bloc de cinci etaje pe strada Amintirii, care spun ca fac demersuri si ii sfideaza pe inspectori.
Alta situatie in Sectorul 4, unde chiar in Oraselul Copiilor a rasarit o cladire cu doua etaje.
Edilii Capitalei l-au amendat cu 100.000 de lei, insa proprietarul a contestat amenda si a castigat anularea ei. S-a ales cu dosar penal dupa un nou control, un an mai tarziu, pentru continuarea santierului.
Aceste exemple sunt doar o picatura intr-un ocean. Din pacate, dintre cladirile prezentate ca ilegale anul trecut la Stirile ProTV, in campania "Exista Viata Dupa Cutremur", niciuna nu a fost demolata.