Cozi interminabile in Capitala, la NOAPTEA MUZEELOR. La Banca Nationala, vizitatorii si-au facut selfie cu lingourile de aur
Sute de mii de oameni au impanzit strazile Capitalei si, asa cum ne-am obisnuit, au stat la cozi interminabile ca sa viziteze gratis 50 de muzee.
Cine a ales sa asculte fragmente din opere celebre printre morminte la Cimitirul Bellu, a facut o alegere perfecta. A fost singul loc din Bucuresti in care, la Noaptea Muzeelor, nu s-a stat la coada.
Frumos luminat, de departe, mormantul lui Mihai Eminescu a fost cel mai fotografiat loc din cimitir.
La Muzeul Bancii Nationale au fost expuse trei lingouri de aur, care au fost pazite cu strictete de jandarmi inarmati. De la inceput, coada de oameni inconjura institutia, iar la ora 11:00, cand vizita ar fi trebuit sa se incheie, sute de bucuresteni inca asteptau. In semn de respect, reprezentantii BNR au prelungit programul.
Reporter: V-am vazut ca v-ati facut un selfie cu lingourile...
Vizitator: Pai, dupa trei ore, nu vi se pare normal? Ca ma doare spatele...
Si la Muzeul de Istorie, de pe Calea Victoriei, sute de oameni inca asteptau la coada cu cateva minute inainte ca programul de vizitare sa se incheie.
Muzeografii au pregatit si un protest simbolic, dupa ce mai multe institutii de acest fel au fost inchise. Un coif celtic, piesa de patrimoniu, care sta in depozit, a fost scos sambata noapte la lumina, dar a fost expus exact in cutia in care a fost ambalat cu multa vreme in urma.
La Sala Palatului, a rasarit primul Muzeu al Modei. Laura Calin, initiator proiect: "Noi am adus aici o frantura dintr-un posibil muzeu al modei, pentru ca sunt doar zece piese din anii 1900, pana in anii 1950."
Muzeul "Grigore Antipa" a fost, de departe, cel mai vizitat. La o prima estimare, cel putin 13.000 de oameni i-au trecut pragul, curiosi sa vada expozitia de paianjeni.
Noaptea muzeelor este un eveniment initiat de Ministerul Culturii din Franta, dar s-a extins in toata Europa.
HARTA INTERACTIVA A MUZEELOR DIN CAPITALA CARE AU PUTUT FI VIZITATE