NOAPTEA MUZEELOR 2015. Protestul inedit al institutiilor culturale. HARTA INTERACTIVA cu muzeele din Capitala

×
Codul embed a fost copiat

A venit momentul celui mai mare eveniment cultural al anului - Noaptea Muzeelor. Sute de mii de oameni vor impanzi strazile marilor orase si, asa cum ne-au obisnuit, probabil vor sta la cozi interminabile ca sa viziteze gratis 50 de institutii de profil.

Noaptea Muzeelor este insa marcata si de un protest inedit in toata tara. Sa nu va mire deloc daca in sambata noaptea veti vedea lucrari acoperite cu o panza neagra sau socluri lasate goale. Este modul simbolic prin care peste 120 de institutii de cultura s-au alaturat unui protest insolit prin care vor sa atraga atentia asupra situatiei in care se afla multe dintre aceste lacasuri.

110 muzee si-au pierdut sediile sau sunt pe cale sa le piarda dupa ce imobilele au fost retrocedate. Initiatorii manifestarii spun insa ca nu-i arata cu degetul pe cei care si-au recuperat bunurile ci pe oficiali, cei care nu le ofera alternative si prefera sa lase colectii inestimabile sa putrezeasca prin subsoluri.

Exemplu- Muzeul Literaturii, inchis in vara, dupa ce cladirea a fost castigata in instanta, se rezuma acum la niste cutii, depozitate undeva in Casa Presei.

Organizatorii mai spun ca peste 20% din muzeele din Romaniei sunt afecatate de retrocedari: ca vorbim de cladirea in care functioneaza sau de lucrarile pe care le aveau expuse, cel mai mare procent din lume.

Citește și
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner a participat la maratonul "Wings for life" din Bucuresti: "Alergam aici pentru cei care nu pot"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Nu stim ca forma lor de protest va avea ecou. Cert este ca iubitorii de frumos au ce vedea sambata noaptea.

Expozitii si concerte in marile centre culturale

Spectacole, expozitii si concerte inedite vor avea loc in intreaga tara, in acelasi timp cu marile centre culturale ale Europei.

Fragmente din cel mai de succes spectacol de opereta al anului, "Fantoma de la opera", vor fi prezentate, in premiera, printre mormintele personalitatilor de la Bellu. Spectacolul sustinut in cimitir de catre artistii Teatrului de Opereta "Ion Dacian" se numeste, printr-o ironie a sortii, "dolce vita". Acesta va incepe la ora 9:00 seara, iar dupa aceea oamenii sunt invitati sa asiste la un recital de pian si la proiectia filmului "Meet Joe Black".

Ana Anton, reprezentantul Administratiei Cimitirelor: "Am ales filmul tocmai pentru ca reprezinta o altfel de imagine despre moarte, la fel cum Cimitirul Bellu este pentru noi o entitate muzeala."

Presedintele Klaus Iohannis a lansat, sambata, un indemn romanilor sa fie prezenti la manifestarea "Noaptea Muzeelor" ca un demers de redescoperire a patrimoniului national si, in mod special, le adreseaza bucurestenilor invitatia de a vizita Muzeul National Cotroceni.

"Va indemn sa ne redescoperim cu mandrie patrimoniul! Sa ne protejam valorile culturale si sa sprijinim orice demers care pune in lumina valorile noastre. Noaptea Muzeelor reprezinta un bun prilej pentru a ne intalni bogatia culturii. Cu aceasta ocazie, va invit sa vizitati Muzeul National Cotroceni, important monument de arhitectura si institutie reper", a scris presedintele pe Facebook.

La Scoala Centrala, in "Noaptea alba la pensionatul domnesc de fete", vizitatorii vor afla istoria cladirii, monument de arhitectura.

Norocica Marica Cojescu, directorul Scolii Centrale: "O lucrare de tinerete a lui Ion Mincu, singura, din pacate, in Bucuresti, care si-a pastrat destinatia initiala, aceea de scoala."

Iar in curtea interioara a scolii vor fi asteptati cu muzica si ateliere de arta. Intr-un frasin, plantat chiar de catre primele eleve ale scolii, in 1890, vor fi montate nu mai putin de 4000 de leduri, care vor crea o atmosfera feerica.

Pentru prima data, la Noaptea Muzeelor va participa si Muzeul Bancii Nationale. Aici, oamenii vor putea admira lingouri de aur.

La Muzeul National de Istorie, de pe Calea Victoriei, vor avea loc concerte de fanfara si o parada de uniforme militare.

Muzeografii au pregatit insa si un protest simbolic, dupa ce mai multe muzee importante ale Romaniei au fost inchise. La cel de istorie, inchis partial de 13 ani, va fi prezentata o piesa de patrimoniu care sta in depozit.

Adela Stan, muzeograf: "Coiful celtic de la Ciumesti, o piesa unica in lume, va fi expus intr-un mod inedit: in cutia in care este ambalat de foarte multa vreme, asa cum stau de foarte mult timp mii de piese de patrimoniu din muzeul nostru."

Noaptea Muzeelor va fi organizata in acest an in numeroase institutii muzeale din tara. Totodata, vor fi organizate circuite muzeale, pe langa cel din Bucuresti, si in Galati si Iasi.

Organizatorii Noptii Muzeelor vor organiza la Bucuresti, Iasi si 

Lista completa a institutiilor participante la Noaptea Muzeelor si a programelor pregatite de acestea pot fi consultate pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro.

Ajuns in 2015 la a 11-a editie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sarbatorit la nivel european. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti.

 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Eveniment istoric la Ateneul Roman. Spectacolul care nu a mai fost pus in scena de pe vremea lui George Enescu
Eveniment istoric la Ateneul Roman. Spectacolul care nu a mai fost pus in scena de pe vremea lui George Enescu

A fost o seara istorica pe scena Ateneului Roman, unde, pentru prima data in acest secol, publicul s-a bucurat sa auda una dintre cele mai dificile lucrari compuse vreodata.

Felix Baumgartner a participat la maratonul
Felix Baumgartner a participat la maratonul "Wings for life" din Bucuresti: "Alergam aici pentru cei care nu pot"

Zeci de mii de oameni din intreaga lume au luat startul in acelasi timp, pe 12 fusuri orare diferite, la cel mai important eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilitati.

Eveniment caritabil la Iasi. 800 de oameni au alergat pentru copii cu o inteligenta peste medie care nu au bani pentru scoala
Eveniment caritabil la Iasi. 800 de oameni au alergat pentru copii cu o inteligenta peste medie care nu au bani pentru scoala

Peste 800 de oameni au alergat 21 de kilometri, la Iasi, ca sa-i ajute, prin donatii, pe copiii cu o inteligenta peste medie, care nu au bani sa mearga la scoala, sa-si cumpere carti si sa-si dezvolte abilitatile.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.