Coruptia din Romania nu poate fi lichidata din cauza mentalitatii!
Asa considera seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, intr-un interviu acordat AFP. El spune ca numarul actelor de coruptie va scadea atunci cand romanii nu vor mai primi sau oferi mita.
Raportul interimar al Comisiei Europene, publicat marti, arata ca puterea de la Bucuresti nu a mentinut ritmul reformelor in actiunile de combatere a coruptiei.
Cu toate acestea este apreciat "bilantul pozitiv" al Directiei Nationale Anticoruptie. In ultimii cinci ani, DNA l-a inculpat pe fostul premier Adrian Nastase, dar si ministri, primari, judecatori, politisti si 244 de oficiali de rang inalt. Toti au fost trimisi in fata justitiei in 2009, noteaza AFP, citata de Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai recent caz este cel al senatorului social-democrat Catalin Voicu, acuzat ca a intervenit la magistrati si oficiali din cadrul Politiei in favoarea unor oameni de afaceri, in schimbul a 289.000 de euro, explica France Presse. Agentia mai noteaza ca, pentru prima data in Romania, senatorii si-au dat miercuri acordul pentru arestarea acestuia.
"Lupta impotriva coruptiei nu se limiteaza la inculpari si condamnari. Este nevoie de o campanie de constientizare, dublata de masuri punitive, pentru a conduce la schimbarea mentalitatii. Atunci cand oamenii vor fi dispusi mai putin sa primeasca sau sa ofere mita, procentul actelor de coruptie va scadea", a declarat seful DNA, Daniel Morar.
Trebuie "sa se inceapa prin condamnarea definitiva a unor persoane publice si politice importante. Acest lucru ar trebui sa ofere sentimentul ca nimeni nu este mai presus de lege si sa puna capat ideii de impunitate", a mai spus Morar.
Seful Directiei Nationale Anticoruptie sustine ca "nu primeste presiuni directe", pentru ca se stie ca "ar fi degeaba". In schimb, Morar este de parere ca supravegherea impusa de Bruxelles Romaniei dupa aderarea la UE este "utila si necesara" - chiar daca Romania nu este singurul stat european afectat de cazuri de coruptie.
Nu in ultimul rand, Daniel Morar se declara hotarat sa continue combaterea coruptiei la nivel inalt. "Cetatenii se simt cel mai afectati de «coruptia la ghisee». Dar coruptia la nivel inalt poate perverti si deturna misiunea unui Guvern", a concluzionat seful DNA.