"Cornul si laptele" si "Fructe in scoli" ar putea fi transformate intr-un singur program. Ce surpriza ii asteapta pe elevi
"Cornul si laptele" si "Fructe in scoli" ar putea fi transformate de Ministerul Agriculturii intr-un singur program care sa schimbe alimentatia elevilor.
Proiectul a fost lansat spre dezbatere publica. Studii realizate recent de institutiile statului arata ca unii elevi s-au saturat de merele primite la clase si ar prefera, de exemplu, banane, struguri sau piersici.
De asemenea, reiese ca, la orase, unii copii arunca mancarea primita, pe cand in mediul rural, cornul si laptele reprezinta hrana zilnica pentru cei sarmani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Demarat in anul scolar 2009-2010, programul "Fructe in scoli" ar putea fi modificat incepand cu urmatorul an scolar. Asta pentru ca raportul de evaluare a programului arata ca merele nu mai sunt pe placul copiilor.
Conform raportului, doar 69% dintre elevi mananca merele primite la scoala. 22% le consuma uneori, iar 8.3% niciodata. Intrebati de ce nu mananca merele, copiii au raspuns ca "sunt stricate", "sunt batute" sau "miros urat".
Aceleasi studii arata ca peste 62,4% dintre elevi chestionaţi doresc inlocuirea marului cu alte fructe. 28% ar prefera citrice, 13% banane, urmate de pere, piersici si struguri. Insa reprezentantii parintilor sunt impotriva importului de portocale sau banane.
Presedintele Federatiei Asociatiei de Parinti: "Sa incurajam si economia romaneasca, nu cred ca este nevoie sa dam marfa din import, cum sunt bananele, citricele, care vin pe o filiera necunoscuta. Sunt tot felul de calitati ale acestor produse care nu corespund normelor in vigoare, sa le dam copiilor un mar sanatos, mere pe care le-am mancat si noi in tinerete".
Oricum, copiii prefera mai degraba cornul decat fructele. 96% dintre ei consuma laptele oferit si 93% - cornul. La orase, multe dintre aceste produse, ajung, insa, la gunoi. Proiectul ia in calcul diversificarea produselor de panificatie, cu biscuiti, cornuri sau batoane de cereale.
Presedintele Federatiei Asociatiei de Parinti: "Am fost in scoli si am vazut cutii de lapte aruncate pe culoarele scolii, pur si simplu copiii se jucau cu aceste recipiente".
Desi in familiile din mediul urban, se discuta mai mult despre alimentatia sanatoasa, din raport reiese ca elevii de la orase mananca mai nesanatos decat cei din mediul rural. De cele mai mult ori, prefera produsele de fast-food de la magazinele din apropierea scolilor.
Proiectul este in dezbatere publica, iar toate partile implicate vor fi invitate la discutii. Ministerul Sanatatii va avea rol determinant in stabilirea unui posibil nou program alimentar.
Bugetul anual al programului cornul si laptele este de 100 de milioane de euro, iar cel al fructelor, de aproximativ 15 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, lege, proiect, fructe, cornul si laptele,
Dată publicare:
18-08-2016 18:09