Copiii care își doresc altfel de superputeri: „Să salvez lumea de viruşi”
Timpul petrecut în izolare ne-a pus pe toţi la grea încercare. Mai ales copiilor le-a fost dificil să înţeleagă de ce trebuie să renunţe la libertatea de a alerga prin parc, de a-şi întâlni prietenii sau de a-şi vizita bunicii.
În acest context, o asociaţie care se ocupă cu proiecte educative a lansat pe internet o provocare inedită. Puştii au fost invitaţi să îşi descopere o superputere, să îşi confecţioneze un costum potrivit şi să se prezinte că adevăraţi super-eroi ai zilelor noastre.
Şi nu puţini sunt cei care s-au arătat încrezători că au puterea să schimbe lumea.
Fetiță: "Am fost înzestrată cu puterea de a salva lumea de viruşi. Cum poţi preveni cel mai bine răspândirea? Cu dezinfectarea, puterea care se afla în mâinile mele! Covid, fereşte-te!"
Cu astfel de puteri se lauda copiii. Iar lista cu abilitaţi care îi transforma în super-eroi este lungă.
Aproape 200 de micuţi din întreaga țară s-au implicat deja în acest proiect şi înregistrările cu ei au fost urmărite cu mare interes. Cei care răspuns invitaţiei şi-au ales costume şi, fără teamă, şi-au dezvăluit misiunea de care sunt responsabili.
Copil-medic: "Puterea mea este că în cel mai scurt timp voi reuşi să vindec toţi pacinetii infectaţi cu noul coronavirus. Ne vedem la şcoală să sărbătorim victoria împotriva lui SARS-CoV-2. Până atunci vă urez multă sănătate!"
Oana Marchiș, psiholog: "Practic, prin proiectul acesta li s-a dat o responsabilitate şi au fost rugaţi să o facă de la A la Z. Au fost puşi în situaţia să aleagă ceea ce îi face deosebiţi de ceilalţi şi să se bucure de acest lucru."
Carmen Hărșan, consilier școlar: "Am fost impresionată de modul cum au descoperit ei că au superputeri. Ce înseamnă de fapt superputere? Înseamnă rezistenta asta a noastră în faţa unor situaţii critice, într-o situaţie de criză. Şi ei au descoperit că au puteri. Au puteri de a face schimbări în viaţa lor şi, de ce nu, şi în viaţa celorlalţi."
Specialiştii spun că asemenea activităţi sunt benefice pentru pushti, mai ales în contextul pandemiei.
Mădălina Bouroș:, inițiatoarea proiectului: "Cu ajutorul acestei activităţi îşi vor da seama că resursele sunt în ei: creativitatea, reziliența, lucrurile din jurul lor pe care le transformă în a construi ceva. Până la urmă acesta este mesajul: să transformi ce ai, să transformi această provocare într-o oportunitate."