La inscrierea in scoli se acorda prioritate de zona. Testarea copiilor a pornit haosul in invatamant
Testarea copiilor pentru inscrierea in primul an de scoala a declansat haosul in invatamant. Oficialii anunta ca NU e obligatorie, nici pentru clasa intai, nici pentru cea pregatitoare.
In privinta testarii psihologice, ministerul a decis sa fie evaluati doar copiii care implinesc 6 ani dupa 1 septembrie, daca parintii vor sa-i dea la scoala. Daca nu, ii mai pot lasa un an la gradinita.
Problema este ca in astfel de cazuri copiii ar putea pierde un an: desi vor implini 7 ani, vor incepe scoala cu clasa pregatitoare si vor ajunge intr-a intaia abia la 8 ani. Ar putea exista insa si exceptii.
''Ce ziceti daca un copil de 6 ani are o capacitate intelectuala deosebita si parintele vrea sa-l inscrie in clasa a doua, sa mearga direct acolo? aceasta lege permite acest lucru'' spune Oana Badea, Secretar de Stat in Ministerul Educatiei.
Ramane de vazut ce va fi peste un an. Pana atunci, cei care opteaza acum pentru scoala si nu au 6 ani impliniti vor trece prin testul psihologic. Acesta are 20 de intrebari pentru clasa pregatitoare si 24 pentru clasa intai.
Alegerea scolii e o alta problema ridicata de reprezentantii celor peste 400.000 de viitori elevi, adica doua generatii insumate: de 6 si 7 ani. Iar raspunsul ministerului pare sa fie clar: incontestabil la inscriere vor avea prioritate copiii care locuiesc in apropierea scolilor. Exista solutii si pentru parintii care vor alta scoala: pot fi suplimentate clasele, dar pana la un punct.
"Exista in metodologie o etapa prin care se pot ajusta planurile de scolarizare, dar exista un criteriu peste care nu se trece: capacitatea de cuprindere'' explica Oana Badea.
Autoritatile spun ca noul sistem are rolul sa elimine spaga si inscrierile pe pile. Parintii sunt insa convinsi ca lucrurile nu stau tocmai asa.
Potrivit autoritatilor, din experienta anilor trecuti doar jumatate dintre locurile din scoli au fost ocupate de cei care locuiau in zona. Restul au fost completate la cerere de elevi din alte cartiere.