Copii cu deficiente de auz, diagnosticati gresit cu retard sau autism. Aparatele de teste lipsesc din maternitatile din tara

Dată publicare: 26-10-2014 20:53
Dată actualizare: 29-10-2014 06:51


Retard sau autism, iata diagnosticul gresit pe care il primesc, cu usurinta, copiii cu deficiente de auz din Romania.

In maternitatile de la noi nu exista aparate pentru teste simple si extrem de necesare. Abia atunci cand parintii descopera ca au probleme de comunicare cu cei mici, acestia ajung la specialisti, insa, de multe ori, boala se vindeca mult mai greu sau deloc.

La 9 ani, Alexia ii citeste povesti surioarei sale. Pana acum doi ani, fetita a avut probleme mari de comunicare.

"Am fost cu ea la psiholog, am fost cu ea la neurolog pe la toti orl-istii posibili si imposibili. Cred ca vreo 3-4 logopezi am schimbat", povesteste Daniela Albert, mama Alexiei.

Medicii au venit cu o explicatie surprinzatoare, copilul este prea rasfatat. Unul singur s-a gandit sa ii faca un test simplu, de auz. Asa s-a dovedit ca fetita are o deficienta iar acum poarta doua aparate.

Si el hipoacuzic, Cristi poarta proteza auditiva si vine de doua ori la un centru special din Brasov unde este ajutat sa recupereze materia pe care nu a reusit sa o invete pentru ca pur si simplu nu le-a auzit pe invatatoare.

"Poate sa interactioneze cu noi cei din jur si se poate exprima si atunci e mai linistit", explica si Georgeta Anghel, mama lui Cristi.

"Daca merg la medici, parintilor li se spune ca vorbeste mai greu sau mai tarziu, fara sa li se indice efectiv sa faca un test de auz. Aceste teste ar trebui sa fie obligatorii, asa cum sunt in toate tarile civilizate, imediat dupa nastere", spune Bianca Serban, profesor itinerant.

Potrivit statisticilor, 3 copii din 1000 se nasc cu probleme de auz. Un aparat care testeaza auzul bebelusilor costa 4 mii de euro, dar statul nu a gasit banii necesari. O fundatie a decis sa doteze cateva maternitati din tara cu astfel de aparate.


VIDEO PROTVPLUS.RO