Capela mortuara dintr-un sat din Bistrita construita la 3 metri de scoala. Situatia ireala cu care se confrunta elevii
In curtea scolii din judetul Bistrita Nasaud, la 3 metri de cladire, este ridicata o capela mortuara, iar cei 150 de copii sunt nevoiti sa asiste periodic la priveghiuri si inmormantari.
Desi capela este ridicata inca din 2007, Inspectoratul Scolar nu stia nimic de acesta situatie. Mai grav, primarul spune ca decizia s-a luat de catre vechea conducere si ca el nu gaseste, deocamdata, o rezolvare.
De cativa ani, copiii de clasele primare refuza sa mai iasa in curtea scolii sa se joace, pentru ca nu mai suporta inmormantarile. Aproape in fiecare saptamana cineva isi conduce ruda la groapa. Parintii elevilor sunt revoltati.
"Deci, nu este normal. Ar trebui sa inchida acolo, la capela, sa puna gard. E si capela si scoala si nu-mi convine asa ceva. Copilul stie cand este mort si asta nu e un lucru bun", spune o mama.
Oamenii spun ca de multe ori copiii privesc inmarmuriti de la ferestre ritualul inmormantarilor. In zadar vecinii au incercat sa se opuna acestui proiect. Nu au fost luati in seama.
"Nu am fost de accord sa se faca in curtea scolii. Am semnat sa nu se faca si tot au facut", spune o femeie.
"Am vorbit cu consilierii si au zis ca se rezolva si n-a rezolvat nimeni nimic. Vara, cand e cald, miroase cate un mort", completeaza un localnic.
"Ies in pauza, popa zice slujba... Noi, cel putin de pe geam vedem toti mortii. Eu seara ma duc de acasa. E neplacut sa tot vezi la 2-3 zile cate un mort", spune cu indignare o femeie.
In pofida protestelor, primarului nu i se pare ca situatia este iesita din comun. In apararea lui, spune totusi ca ideea le-a apartinut celor care erau in 2004 la conducere.
Romeo Florian, primar: "Acolo era o cladire in paragina. In aceea cladire s-a construit aceasta capela care este utila comunitatii. Procesul de invatamant nu este afectat."
Cei de la Inspectoratul Scolar spun ca nu aveau idee ce se intampla in curtea scolii din Lechinta si ca nici nu au o rezolvare.
Camelia Tabara, ISJ BIstrita Nasaud: "In general, tot ce tine de spatiul scolar intra in atributia primariilor si a consiliilor locale".
Una peste alta, cei 150 de copii din clasele 1-4 vor fi nevoiti in continuare sa suporte slujbele funerare din curtea scolii.