Constatarea amiabila pentru accidentele usoare, un chin pentru soferi
Dupa ce constatarea amiabila promitea sa ii scape de orele de asteptare de la sediul Politiei, conducatorii trebuie sa rabde acum cu lunile pana vad decontul de la asigurator si pana sa se apuce de reparatii.
Pentru multe dintre masinile care trec prin service si raman acolo cu lunile, compania de asigurari fie intarzie decontul pentru reparatie, fie refuza pur si simplu despagubirea.
Soferii spun ca asta se intampla pentru ca asiguratorii pleaca de la premisa ca majoritatea celor implicati in accidente usoare vor sa ii insele.
Astfel, peste 20% din dosarele deschise pe asigurarea obligatorie RCA sunt respinse din cauza suspiciunilor, iar pentru altele, companiile deschid investigatii pe cont propriu.
Trebuie sa stiti insa ca daca faceti constatare amiabila si va este respins dosarul la asigurator, nu va puteti intoarce la Politie pentru dreptate. Nu va ramane decat fie sa reclamati societatea de asigurari mai intai la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, iar daca tot nu se rezolva nimic, sa o actionati in instanta.
De la inceputul anului, reclamatiile pe care soferii le-au facut impotriva companiilor de asigurare au crescut cu aproape 30% si au ajuns la cateva mii.
In timp ce cazurile reclamate la Politie au scazut cu peste 70%, soferii care se inteleg amiabil se pot trezi cu unele surprize, desi sunt complet nevinovati. De multe ori asiguratorii impart vina, ca sa plateasca mai putin, sustin reprezentantii serviceurilor.
Aproximativ 15% dintre masinile inmatriculate nu au polita obligatorie RCA, potrivit Politiei.