Pro sau contra constatarii amiabile in cazul accidentelor usoare?
Solutionarea amiabila a accidentelor rutiere soldate cu avarii usoare ar putea deveni operationala de la 1 iulie 2009.
Companiile de asigurari sustin ca acest proiect va fi un esec si se asteapta sa creasca numarul de fraude. Asta deoarece persoanele implicate in accident vor stabili singure cauzele si vor negocia cine si cat trebuie sa plateasca daune.
Ce categorii intra la "constatarea amiabila?"
Vorbim despre tamponarile usoare, pentru care de anul viitor soferii nu vor mai fi obligati sa mearga la politie, daca reusesc sa ajunga la o intelegere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sa luam un exemplu. Daca o Dacie loveste un Maybach si nu au rezultat victime, cei doi soferi vor stabili de comun acord la ce suma se ridica paguba produsa. Politia nu va interveni decat daca cei doi nu ajung la nicio intelegere.
Problema care apare este legata de pretul ridicat al pieselor unui Maybach, de exemplu. Aici intervine asiguratorul care va juca rolul unui politist.
Ce cred soferii?
Putini sunt soferii care sa nu-si fi pierdut zeci de ore pe la birourile de accidente usoare, apoi la companiile de asigurari ca sa-si repare masina. Cei care-au trecut prin asta s-au bucurat cand au aflat ca de anul viitor nu vor mai sta la coada, la politie.
...si politistii
Si agentii de politie de la birourile de accidente usoare asteapta sa intre in vigoare constatarea amiabila.
Asiguratorul preia rolul politistului
Daca in urma analizarii situatiei prezentate nu se poate desprinde o concluzie clara privind imprejurarile in care a avut loc accidentul si exista neconcordante in declaratia celui implicat, inspectorul constatator, impreuna cu persoana/asiguratul in cauza, se deplaseaza la locul producerii pagubei.
Aici va efectua o cercetare amanuntita, inclusiv prin identificarea oricaror mijloace de proba si efectuarea de fotografii.
Pe scurt, In lipsa constatarii facute de politie, asiguratorii se vad nevoiti sa se transforme ei in organe de ancheta, pentru a fi siguri ca nu vor plati despagubiri mai mari decat cele reale.
Cateva societati au inceput sa-si puna la punct departamente de specialisti anti-frauda, numai ca gasesc greu oameni calificati pentru asa ceva.
Ce spun asiguratorii?
Acestia sustin ca proiectul va fi un esec.. Nu numai ca au suficienti oameni pregatiti sa intre in rolul politistilor, dar se asteapta la cresterea numarului de fraude de pe urma accidentelor auto usoare.
Alternativa
Daca sistemul de constatare amiabila nu va functiona, soferii nemultumiti se pot prezenta oricand la politie pentru a cere o a doua parere.
In statele europene insa acest lucru este taxat de agentii de politie cu 50 pana la 300 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: casco, politie, asigurari, constatare amiabila,
Dată publicare:
26-09-2008 00:00