Constantin Brancusi, artistul care a revolutionat sculptura, s-ar putea intoarce, in sfarsit, acasa

×
Codul embed a fost copiat

Reprezentant al modernismului si avangardismului in sculptura, Constantin Brancusi a parasit meleagurile natale pe care le iubea atat de mult, pentru o cariera de succes in strainatate. Acum, artistul s-au putea intoarce, pentru totdeauna, ACASA.

Nascut pe 19 februarie 1876, la Hobita, Gorj, Constantin Brancusi era al saselea copil al lui Radu Nicolae Brancusi si Maria Brancusi. In perioada copilariei, a plecat deseori de acasa, lucrand ani de zile ca ucenic in ateliere, pravalii si birturi.

Dupa ce a reusit sa construiasca o vioara din materialele gasite intr-un atelier, Brancusi s-a inscris cu bursa la Scoala de Arte si Meserii din Craiova.

Ulterior, in 1902 a absolvit la Bucuresti Scoala de arte frumoase. In timpul studentiei a realizat Bustul lui Vitellius, pentru care a primit o mentiune, Capul lui Laocoon, pentru care a luat medalia de bronz, iar Studiul sau a castigat argintul.

Citește și
Nicolae Paulescu
Nicolae Paulescu, romanul care a contribuit la descoperirea insulinei si care merita un Nobel
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Intre anii 1900 și 1902, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, a realizat Ecorseu, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare pentru care a mai primit o medalie de bronz.

Plecarea la Paris a lui Brancusi: "Am facut stanga-mprejur si dus am fost, pomenind de mama lor”

In 1903 a primit prima comanda a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucuresti si care este singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti.

Plata pentru acest monument urma sa-i fie data in doua transe, prima inainte de inceperea lucrarii, iar a doua la finalizarea bustului. Dupa terminarea proiectului, acesta a fost criticat in fata unui consiliu de ofiteri, unii membrii fiind deranjati de aspectul fizic al generalului, in viziunea lui Brancusi.

Revoltat, sculptorul a plecat din sala de sedinte, renuntand la a doua transa a banilor, de care avea nevoie ca sa plece la Paris. Astfel, el a pornit spre capitala Frantei pe jos.

“Ceva care se innascuse in mine a izbucnit navalnic si nu am mai putut rabda. Am facut stanga-mprejur, fara nici un salut militar, spre marea panica si spaima a doctorului Gerota și dus am fost, pomenind de mama lor”, declara Brancusi.

In 1905 a fost admis la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris, unde a lucrat in atelierul lui Antonin Mercié pana in 1906.

A refuzat sa lucreze ca practician in atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” ("La umbra marilor copaci nu creste nimic").

La inceputul carierei sale, sculpturile lui Brancusi au fost mai ales reprezentari clasice ale formei umane. Dupa 1905, viziunea artistului a devenit mai clara si mai puternica.

Incepand cu1907, reprezentarile antropomorfe incep sa lase locul sculpturilor care il vor prefigura pe artistul Brancusi de mai tarziu.

Lista celor mai importante sculpture ale lui Constantin Brancusi:

• 1897 - Craiova - Bustul lui Gheorghe Chitu

• 1898 - Bucuresti - Bustul lui Vitellius

• 1900 - Bucuresti - Capul lui Laocoon

• 1902 - Bucuresti - Ecorseul

• 1903 - Bucuresti - bustul generalului doctor Carol Davila

• 1905 - Paris - Orgoliu

• 1906 - Paris - Copil

• 1906 - Paris - Supliciu

• 1906 - Paris - Cap de copil

• 1906 - Paris - bustul Victoriei Vaschide

• 1906 - Paris - bustul doctorului Zaharia Samfirescu

• 1906 - Paris - portretul pictorului Nicolae Darascu

• 1907: prima versiune a Sarutului, tema reluata sub diferite forme pana in 1940

• 1907: incepe sa lucreze la Rugaciunea, comanda pentru un mormant din cimitirul Dumbrava din Buzau

• 1909: revine in tara, primeste de la Spiru Haret premiul ex aequo, iar colectionarul de arta Anastase Simu ii cumpara sculptura Somnul; bustul lui Nicolae Darascu este cumparat de Ministerul Institutiei Publice.

• Pana in 1914: incepe ciclurile Pasari Maiestre, Muza adormita, Domnisoara Pogany

• 1914: prima expozitie in SUA

• 1916: primele lucrari in lemn: 2 Cariatide, Fiul risipitor

• 1938: finalizarea Ansamblului de la Targu Jiu, destinat comemorarii eroilor morti in primul razboi mondial, compus din Masa Tacerii (facuta din calcar), Poarta Sarutului (din travertin), Coloana Infinitului, construita din 17 module din fonta; abia in 1964 ansamblul este amenajat si ingrijit, dupa ani in care este lasat in paragina.

• 1956: prima expozitie a lui Brancusi la Bucuresti

 

"Mor cu inima trista, pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea”

In 1957, Brancusi l-a cheamat la el pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxa din Paris, s-a spovedit si s-a impartasit, apoi i-a marturiseste ca moare „cu inima trista, pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea”.

Pe 16 martie 1957 Constantin Brancusi s-a stins din viata, iar pe 19 martie a fost inmormantat la cimitirul Montparnasse din Paris.

Un an mai tarziu, statul roman a refuzat mostenirea lasata de marele artist - atelierul sau din Paris - care i-a revenit astfel statului francez. Brancusi a fost contestat in timpul regimului comunist, fiind considerat un reprezentant al “formalismului burghez cosmopolit”.

Din 1963 au aparut in toate partile lumii peste 50 de carti si monografii, mii de articole si studii despre Constantin Brancusi, dovedind ca a fost "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou).

In 1937, cunoscutul sculptor englez Henry Moore scria: "Brancusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure". Unul dintre cei mai importanti arhitecti contemporani, Frank Gehry, indica cu precizie influenta pe care a avut-o asupra sa marele sculptor roman Constantin Brancusi.

Acum, osemintele lui Constantin Bracusi ar putea sa fie aduse in tara. Un document vechi, din 1951, arata ca statul roman a respins cererea sculptorului de a reveni pe meleagurile natale, dar demonstreaza totodata ca el isi dorea sa se intoarca printre ai sai.

Este doar unul din actele pe care scriitorul Laurian Stanchescu le va duce in Franta ca sa completeze dosarul lui Constantin Brancus,i pentru ca acesta sa fie repatriat.

Desi in ultimii 20 de ani nu au existat demersuri oficiale din partea autoritatilor pentru aducerea in tara a osemintelor lui Constantin Brancusi, ministrul culturii agreeaza ideea.

Operele lui Constantin Brancusi sunt apreciate in intreaga lume. "Muza" a fost adjudecata recent cu 12,4 milioane de dolari. Iar o varianta a "domnisoarei Pogany" s-a vandut cu 26 de milioane de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ana Aslan, femeia care a demonstrat intregii lumi ca batranetea se trateaza, la fel ca orice boala
Ana Aslan, femeia care a demonstrat intregii lumi ca batranetea se trateaza, la fel ca orice boala

Ana Aslan a pus bazele geriatriei romanesti si a inventat produse revolutionare pentru tratarea afectiunilor specifice batranilor. Linia de cosmetice lansata de ea se bucura inca de un succes international, la fel si tratamentele medicale.

Nicolae Paulescu, romanul care a contribuit la descoperirea insulinei si care merita un Nobel
Nicolae Paulescu, romanul care a contribuit la descoperirea insulinei si care merita un Nobel

Nicolae Constantin Paulescu a fost un medic si fiziolog roman, care a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic care avea sa fie denumit ulterior insulina.

H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"

Fascinat inca din copilarie de ideea de a zbura, Henri Coanda a fost un elev mediocru, insa un inventator de geniu. Cel care a creat avionul cu reactie a avut insa si multe alte brevete, la fel de fascinante si cat se poate de actuale.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.