Consolidarea seismica a cladirilor, in haos!
Numai la noi se intampla asa ceva. In timp ce mii de bucuresteni stau cu frica in san, in blocuri darapanate ce-ar putea sa cada la primul cutremur, imobile noi, ridicate pentru cei care au acceptat sa intre in programul de consolidare, sunt goale.
Mai mult, cladirile incadrate in clasa I de risc seismic nu vor fi asigurate. Un motiv in plus ca ele sa fie renovate, iar oamenii sa fie mutati. "Ne facem bagajele", raspund cei vizati, "dar nu ne-a invitat nimeni in casa noua".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doamna Ecaterina este una dintre aceste persoane, vizate de programul de consolidare. Ea locuieste pe strada Maria Rosetti, o zona buna a capitalei, intr-un bloc ridicat in 1935. Se teme ca imobilul se va prabusi in orice clipa.
Blocul este plin de crapaturi si orice trepidatie se simte foarte bine, mai ales la etajul 6. Cladirea a intrat de 5 ani in programul de consolidare, insa licitatiile s-au tot amanat. Totusi, unii locatari s-au grabit sa se mute, sperand ca vor incepe lucrarile.
Chiria pe 5 ani s-a ridicat la 40.000 de euro in total, bani pe care proprietarii i-au dat din buzunar, desi pentru cei aflati in situatia lor s-au construit blocuri noi. Este si cazul a doua cladiri din Piata Natiunilor Unite, care stau libere in timp ce locatarii din Maria Rosseti traiesc cu frica in san.
Exista insa si o explicatie! Birocratia e de vina, sustine primarul general.
"Eu le-am gasit goale. Le-am preluat ca sa putem sa le administram, am luat o lista de 62 de urgente, dintre ei 40 au primit dispozitia de primar. Nenorocirea face ca a trecut un an, doi peste ele si s-au depreciat putin instalatiile, nefolosite fiind." - a declarat Sorin Oprescu.
Casele goale in care ar putea sta 120 de familii au costat municipalitatea 19 milioane de euro. Numai in Bucuresti ar trebui consolidate 123 de imobile, aflate in clasa I de risc seismic.
Proprietarii vor plati aceste lucrari esalonat, timp de 25 de ani.