Condiții mai aspre pentru asistenții maternali. Ce reguli trebuie îndeplinite pentru a avea grijă de un copil
Au fost înăsprite condițiile pentru cei care vor să devină asistenți maternali. Aceștia o să beneficieze de o pregătire amplă, însă trebuie să locuiască în zone cu acces la sistemele de învățământ și sănătate.
Modificările vin în urma sesizărilor primite la telefonul de urgență și a controalelor făcute de autorități. Un asistent maternal primește un salariu de 3.000 de lei, la care se adaugă 1.400 pentru fiecare copil pe care îl are în grijă.
Realitatea a arătat că este nevoie de o evaluare mai riguroasă a acestora, deși există zone unde numărul lor este deficitar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înainte de obținerea atestatului, cei care doresc să devină asistenți maternali trebuie să desfășoare 50 de ore de pregătire - teoretică și practică. Evaluarea lor va fi făcută de angajații statului și nu de firme private cum se întâmpla până acum. Ei vor beneficia de perfecționare din doi în doi ani și vor fi reevaluați.
Ca noutate, „părinții de profesie” trebuie să locuiască în zone cu acces la cel puțin un dispensar și la unitățile de învățământ.
Necesare sunt și infrastructura, apa, canalizarea și condițiile normale prevăzute de lege în spațiul de locuire. Asistenții maternali pot avea grijă de maxim doi copii, cu excepții acolo unde sunt mai mulți frați.
Natalia Intotero, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: „O altă prevedere - pensionarea. Conform Codului muncii, până acum, cei care muncesc în acest sistem puteau să solicite să aibă copii în grijă chiar și după vârsta de pensionare. Desigur, vor fi excepții, situațiile tranzitorii pentru copii, tinerii care se află în momentul de față în grija acestor asistenți maternali pentru a nu trece prin alte traume. Alte prevederi - vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal și tânărul pe care îl are în îngrijire și maxim de 47 de ani, adică la 47 de ani este vârsta maximă când un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil deja să aibă împlinită vârsta de 18 ani și să nu fie nevoit să treacă prin alte traume.''
În România, în acest moment, sunt peste 11.000 de asistenți maternali, care au în grijă aproape 16.000 de copii. Alți 9.000 de minori sunt în centrele rezidențiale de îngrijire.
Pe de altă parte, oficialii au adoptat și normele de aplicare a legii pentru calitatea serviciilor sociale. De exemplu, azilele de bătrâni pot funcționa fără autorizație de securitate la incendiu până la finalul acestui an, deși pentru licențierea lor este obligatoriu să aibă un plan de urgență.
Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice: „E important să reținem acest aspect, că dacă ajungem într-un centru sau într-un cămin pentru vârstnici care nu are această securitate la incendiu suntem cumva pe proprie răspundere. Pentru că statul permite în acest moment continuarea funcționării în aceste condiții”.
Aceste măsuri sunt luate la un an după scandalul azilelor groazei.