Conditia impusa pentru ieftinirea painii. Romanii consuma "in acte" doar 25% din cantitatea reala
Autoritatile au batut astazi palma cu reprezentantii marilor lanturi comerciale pentru ca pretul painii sa scada exact atat cat va scadea si taxa pe valoare adaugata.
Asta inseamna ca din toamna, cel putin in magazinele producatorilor dar si in supermarketuri, vom gasi paine mai ieftina ca acum.
Din 1 septembrie, o paine de 1 leu, ar trebui sa coste sub 90 de bani.
Prin protocolul semnat intre Ministerul Agriculturii si reprezentantii hipermarketurilor cei din urma s-au angajat sa scada preturile de vanzare.
In cazul magazinelor de cartier, fiecare va decide daca pastreaza neschimbate preturile pe rafturi, sau le aliniaza la cele ale pietei.
Guvernul spera insa ca micii comercianti sa nu mai vanda la negru si astfel sa se elimine concurenta neloiala din partea celor care nu platesc TVA.
Atentie insa, masura luata de Guvern NU este una permanenta. TVA-ul de 9% la paine va fi pastrat doar daca evaziunea fiscala se va reduce semnificativ in urmatoarele 6 luni. Cel putin aceasta a fost conditia impusa de Fondul Monetar International.
Premierul Victor Ponta a recunoscut astazi ca daca TVA-ul de 9% la paine nu va reduce evaziunea fiscala, vom reveni la cota de 24%.
"Probabil, in 9-12 luni, facem o evaluare. Daca se dovedeste ca nu avem evaziune fiscala mai mica si ca avem incasari mai proaste, inseamna ca masura cu 24% era cea corecta", a declarat Ponta.
Asta desi in urma cu doua zile tot seful guvernului sustinea ca masura este permanenta. Schimbarea de discurs vine dupa ce reprezentantii Fondului Monetar International au spus clar ca au acceptat aceasta solutie doar la insistentele Executivului.
"Cred ca a fost pentru prima data la aceste negocieri cand am spus ca daca FMI nu accepta reducerea TVA va trebui sa discute cu un alt guvern despre acord", a spus Ponta.
Autoritatile vor astfel sa reduca evaziunea fiscala, estimata pana la 80% din piata painii. Adica la fiecare franzela vanduta legal, o alta este produsa si comercializata la negru. Iar asta se vede cu ochiul liber in statistici.
In 1999, mancam peste 2 milioane de tone de paine. Acum mancam doar un sfert din acea cantitate - cel putin oficial. De fapt noi punem tot atata paine pe masa, insa doar un sfert mai este trecuta in acte.
"Sunt mari producatori care au intrat sau intrau in faliment din cauza concurentei neloiale. Interesul statului este sa creeze o piata concurentiala", a declarat Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor.
Cea mai mare piata neagra alimentara din Romania este in acest moment la paine. Reducerea TVA trebuie insotita de inspectii fiscale si pedepse mult mai drastice dar si de un sistem mult mai simplu de plata a darilor catre stat.
Autoritatile vor sa reduca TVA-ul si la alte produse alimentare."De succesul reducerii TVA la paine depinde extinderea si la alte produse. Urmatorul produs care cred ca ar trebui sa beneficieze urgent de scaderea TVA este sectorul carnii", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Reducerea TVA s-ar mai putea aplica la carne, ulei, zahar si lapte.