Concursul Internațional George Enescu aduce la București peste 400 de muzicieni. România are cea mai mare prezență

Concursul Internațional George Enescu

Anul acesta, Concursul Internațional George Enescu are loc între 1 și 23 septembrie la București, este deschis publicului și va aduce pe scenele românești și în fața juriului un număr record de tineri muzicieni din toată lumea.

Concursul se desfășoară o dată la doi ani, fiind un eveniment-cheie în peisajul cultural internaţional, dar și o rampă de lansare pentru viitoare personalități ale muzicii internaționale.

Marele compozitor George Enescu spunea că în muzică este nevoie de 30% talent și 70 % muncă, iar Concursul își propune să onoreze talentul și munca susținută a artiștilor, drumul anevoios până la desăvârșirea tehnică și inspirația în a propune noi viziuni asupra operelor interpretate.

 

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

“Anul acesta, Concursul George Enescu aniversează 60 de ani de la înființare și suntem extrem de bucuroși că în acest an avem un număr record de participanți, 400 de concurenți. Suntem siguri că și calitatea lor e hotărâtoare. Avem concurenți care au primit premii internaționale și pe care noi îi avem în acest an. O să fie o preselecție realizată cu atenție de membrii juriului. Și juriul este diferit față de edițiile trecute. Printre reprezentați se află nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum: Philippe Entremont, Salvadore Accardo, Jean-Jacques Kantarow, Viktor Tretiakov, Myung-Whun Chung, Silvia Marcovici și alți”, a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, Director Executiv al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu.

 

“Așteptăm și colaborarea Primăriei Capitalei care momentan nu este lângă noi, dar sperăm să fie” a mai declarat Mihai Constantinescu.

 

“Concursul este despre încercarea unor tineri artiști de a se remarca. Este despre descoperirea talentului, a emoției , să vedem textura cu care fiecare interpret alege să își prezinte opera pe care o interpretează”, a declarat Liliana Staicu, director al Radio România Muzical.

 

„Îmi face o mare plăcere să fiu parte din această construcție care are și tradiție, și istorie. Am convingerea că prestigiul și amprenta Concursului Enescu și a Festivalului Enescu înseamnă foarte mult nu doar pentru viața culturală artistică a României, cât și, în general, pentru cei care cunosc parcursul acestui eveniment. Din punctul nostru de vedere, ca parteneri, vom avea grijă ca toate lucrurile să decurgă cât mai bine, așa cum este potrivit pentru un astfel de eveniment internațional”, a declarat Mădălin Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

 

 

În total, pentru cele patru secțiuni ale Concursului Enescu 2018 s-au înscris: 125 de concurenți la Secțiunea Pian, 121 la Secțiunea Vioară, 126 la Secțiunea Violoncel și 27 la Secțiunea Compoziție. 212 concurenți provin din Europa și Orientul Apropiat, 148 din Asia, 29 din America de Nord, 9 din Australia și Noua Zeelandă, iar doi concurenți sunt din America de Sud. Statistic, cele mai numeroase prezențe le au Coreea de Sud – 70 de concurenți, România – 36, China – 33, Japonia – 26, Rusia – 22 și Italia 21. Concursul are cea mai numeroasă prezență românească recmarcabilă, cu 72% mai mare decât la celelalte ediții.

 

Pornind de la vorbele lui George Enescu, aș adăuga că muzica reprezintă 30% excelență și profesionalism, și 70 % mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forța exemplului. Diferite naționalități se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor – și, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele și problemele, pentru că dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, și pace. Cred că artiștii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii și acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranță, trebuie doar să investim în ea!”, a declarat Directorul Artistic al Concursului Enescu și al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, într-o intervenție specială prin Skype de la Berlin, în cadrul conferinței de presă care a marcat deschiderea ediției 2018 a Concursului Enescu, pe 25 aprilie, la Ateneul Român.

 

Concursul Internațional George Enescu este organizat sub brandul Festivalului Internațional George Enescu, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România, care va avea loc în 2019.

 

 

Abonamentele și biletele individuale pentru Concursul Internațional George Enescu 2018 vor fi puse în vânzare la începutul lunii mai. Un abonament va costa între 400 și 300 lei, iar un bilet individual pornește de la 45 lei.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Festivalul George Enescu, închis de un violonist român de renume
Festivalul George Enescu, închis de un violonist român de renume

Cele 3 săptămâni dedicate magiei muzicii clasice, la Festivalul George Enescu, au ajuns la final. Evenimentul la care a fost atentă o lume întreagă se încheie duminică.

Recomandări
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani

Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit, sâmbătă, la 69 de ani.  Anunțul a fost făcut de cunoscutul dirijor Ionel Tudor.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.