Un concept din agricultura raspandit in SUA si Marea Britanie inca din anii '70, adoptat si in Romania. "Mi se pare minunat!"
De unde puteti cumpara legume mai proaspete daca nu direct din gradina? Cu acest raspuns in minte, tot mai multi agricultori isi invita clientii sa-si aleaga rosiile, ceapa sau patrunjelul, sa le culeaga singuri si sa vada cum sunt cultivate.
Asa, au certitudinea ca toate sunt proaspete si nu coapte de soare, pe rafturi.
Adelina spune ca se plimba cu mai multa placere prin gradina decat printre rafturile supermarketului, unde nu stie daca legumele ori fructele sunt proaspete. Vine aici impreuna cu fiica ei, Anastasia, si amandoua aleg ce le place. Cele doua au luat o plasuta cu rucola, salvie, busuioc si menta, iar cumparaturile le-au costat doar 10 lei.
Adelina: "Super, mi se pare minunat, pentru ca nu e totuna sa mergi in supermarket si sa cumperi o leguma care poate e culeasa acum o saptamana, sau sa rupi proaspat din gradina. Il speli, pui in bol si mananci salata."
Doamna Rita, din Timis, prefera sa aiba grija de gradina decat sa stea la piata. Asa ca isi invita clientii sa aleaga ce le place, chiar si cand ea nu e acasa. Clientii lasa intotdeauna banii la locul stabilit.
Marius isi pofteste prietenii de pe Facebook direct in gradina sa cu legume din localitatea Hadambu, la 30 de km de Iasi. Tot online isi promoveaza cele mai frumoase legume, asa ca cei care ii treg pragul stiu pentru ce vin.
Marius Moisuc, agricultor: "Lumea, vazand oferta, e mai usor sa o atragi spre a veni sa cumpere direct de pe bucata, cum se zice la noi."
Conceptul de autoservire cu fructe si legume din livada sau din gradina este si mai raspandit in Marea Britanie, Noua Zeelanda, Australia, Canada si Statele Unite chiar din anii '70.