Comuna in care oamenii prefera ajutorul social in locul unui salariu. Motivul pentru care nu vor sa lucreze la fabrica
Intr-o comuna din Mehedinti, ajutorul social este mai valoros ca salariul, asa ca sute de oameni depind de banii de la stat. Asta desi in zona exista o fabrica care are nevoie de lucratori, doar ca nimeni nu vrea sa se angajeze.
Multi prefera sa traiasca din banii putini primiti gratis de la stat, decat sa depuna efort 8 ore pentru leafa minima pe economie. 20% din populatia localitatii este acum asistata social.
Candva, comuna Sisesti din judetul Mehedinti se mandrea ca nu are nici un somer. In perioada de varf, la fabrica de caramida si ceramica lucrau 180 de oameni care primeau comenzi din toata tara. Insa, in ultimii ani situatia s-a deteriorat.
Cristian, angajat fabrica: "Este o munca grea, de-a lungul timpului colegii au venit si au plecat, vin, stau cate o luna, nu le convine. Prefera ajutorul social."
Simona, angajata fabrica: "Daca o stii si te implici, inveti. Important e ca ai un salariu."
Din pacate cei mai multi nu gandesc asa. Prefera sa traiasca din ajutorul de la stat decat sa primeasca, la fabrica, salariul minim pe economie, adica putin peste 700 de lei. Drept urmare la Sisesti, din 2800 de locuitori, peste 400 sunt asistati social.
Constantin Paraschivu, secretar Primaria Sisesti: "Exista aceasta retincenta, oamenii prefera sa ia ajutorul social, sa nu mearga la lucru si sa cheltuiasca banii la carciuma."
Un tanar de doar 29 de ani nu pare preocupat de munca: "Am lucrat putin, am intrat in somaj dupa care nu m-am mai dus la lucru. Din acest an am ajutor social si ma descurc. N-am incercat sa ma angajez la fabrica de caramida din sat."
Reporter: Cum va descurcati cu banii ?
Localnic: Greu, foarte greu, 140 de lei nici nu stii pe ce sa-i cheltuiesti, mancare, vin facturile.
Reporter: Loc de munca n-ati incercat sa va gasiti ?
Localnic: Ba da, dar n-am gasit..
Reporter: Dar la fabrica de caramida ?
Localnic: Am lucrat, dar nu mai pot la varsta mea, e greu.
Venitul minim garantat porneste de la 125 de lei pentru o singura persoana si ajunge la 465 de lei pentru o familie cu 5 membri. Cei care beneficiaza de el au obligatia de a obtine, o data la 3 luni, o adeverinta de la agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, prin care sa demonstreze ca au cautat o slujba si nu au gasit.