Sfaturi pentru a nu face risipa de mancare dupa Anul Nou. De ce cumpara romanii mai mult decat pot sa manance de Sarbatori
Sarbatorile au trecut, cu totii am facut risipa, iar multe provizii au ajuns la gunoi. Ca de fiecare data, romanii au cumparat si au gatit mai mult decat au putut sa manance.
In loc sa irosim preparatele, bucatarii ne recomanda sa le reintegram in mancaruri noi, sau daca nu vrem sa ne mai complicam, sa le oferim celor sarmani.
Intrebati, oamenii spun ca au cumparat mai putina mancare pentru sarbatori decat in alti ani. Unii au fost superstitiosi si nu au dus la inceput de an gunoiul ca sa nu scoata din casa bunastarea si norocul. Cu toate astea masinile de gunoi, din Timisoara de exemplu, au fost nevoite sa parcurga de doua ori traseul obisnuit ca sa poata ridica toate resturile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Muncitor salubritate: Sunt cele mai multe acum, este deja a doua cursa.
Reporter: Ati vazut ce arunca?
Muncitor salubritate: Gunoi menajer
Reporter: Mancare ramasa de la Revelion?
Muncitor salubritate: Da, de la Revelion, de la Craciun.
Localnica: "Eu nu cumpar, numa cat imi trebuie. E pacat sa arunci mancare. Daca ramane paine uscata, o frig cu ou, n-a mai fost ca alti ani. Alti ani era dezastru, in alti ani si noi risipeam."
In Pitesti se colecteaza zilnic 64 de tone de gunoi.
Atena Tudor, sef serviciu productie firma de salubritate: "In general se arunca foarte multa mancare, ceea ce inseamna ca noi, romanii, suntem predispusi la a face cumparaturi anapoda sa luam mai mult decat ne trebuie in general."
Localnic: "Complexul comunismului probabil. Da, daca n-au avut in trecut, sa aiba acum."
Sarmanii care cauta prin tomberoane spun ca ar fi recunoscatori daca mancarea le-ar fi oferita inainte sa se strice.
Cat inca sunt bune alimentele ramase pot fi integrate in alte preparate.
Bogdan Farcas, bucatar: "Painea care va ramane se inabuseste la abur, iar jumarile, caltabosul si ce a ramas din fripturi se trage prin tigaie si se pune peste painea respectiva si deja aveti o masa calda. Din aperitivele reci, sunca, ciupercile, se sparg patru cinci oua, se bat cu smantana, iar mezelurile si ciupercile care au ramas le tai marunt le pui in compozitia respectiva si se baga la cuptor."
Si internetul este plin de ponturi si retete. Cel mai usor poate fi reciclata friptura, care dupa doua zile poate fi combinata in salata sau transformata in placinta.