Companiile oferă chiar şi masaj la lucru ca să găsească angajaţi. "Vor să ne corupă"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Criză de specialişti împinge companiile să-şi formeze singure angajaţii. Aceştia sunt plătiţi luni în şir doar ca să înveţe ce au de făcut.

Angajatorii selectează oamenii cu atitudinea potrivită, iar apoi îi introduc în perioada de training, unde sunt trataţi ca orice alt angajat. Târgul de cariere din Braşov ne arată câteva astfel de exemple.

Peste 1000 de posturi în producţie, consultanta şi alimentaţie sunt oferite la târgul de cariere care se desfăşoară în aceste zile la Braşov. "Dintr-un număr de 400 de angajaţi am putea spune că undeva la jumătate dintre ei sunt cu siguranţă specializaţi, iar cealaltă parte ar fi nespecializată şi trainuita la noi”, spune Maria Stan, specialist Resurse Umane.

Criza lipsei de specialişti face companiile să accepte şi candidaţi fără pregătire. Odată angajaţi, aceştia sunt îndrumaţi de la zero. "Cel mai tare ne interesează să fie tineri, pasionaţi de ceea ce îşi doresc să facă, de postul pe care doresc să îl ocupe şi ne dorim foarte tare să-i dezvoltăm" spune Ana Matei, manager comunicare internă.

Salariul, dar mai ales programul, rămân în continuare pretenţiile principale ale angajaţilor. "Contează partea financiară, dar mai puţin, având în vedere că încă sunt student. Ei caută să ne corupă să venim la ei, să căpătăm experienţă în cadrul companiei lor şi eventual să rămânem acolo, pentru că ne specializam pe ce vor ei”, spune un tânăr.

Programele de training durează între câteva zile şi un an, în funcţie de postul oferit. În tot acest timp, persoanele aflate în pregătire primesc acelaşi salariu ca un angajat normal.

Valentina Sava, reprezentant târg de cariere: "Li se oferă team building-uri în ţări străine, în ţări exotice, cum ar fi Thailanda. Li se dă masaj la lucru, li se dă asigurare de viaţă, de sănătate, chiar săli de sport, mese unde pot să joace diferite jocuri."

România se afla pe locul trei în lume, după Japonia şi Taiwan, în ceea ce priveşte deficitul de specialişti, potrivit unui top realizat de unul dintre liderii mondiali ai pieţei de recrutare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO