Comisia Europeana avertizeaza: "Mai usor cu decibelii. Riscam sa surzim!"
Comisia Europeana ne pregateste chiar o serie de masuri pentru ca aparatele muzicale sa nu ne asurzeasca. Asta dupa ce studiile in materie au aratat ca pana la 10% dintre cei care folosesc casti risca sa ajunga tari de urechi.
Una dintre masurile pe care Comisia Europeana le-ar putea propune pentru reducerea riscului de imbolnavire se refera la producatorii player-elor de muzica. Acestia ar putea fi obligati de exemplu sa vanda numai aparate cu o limita maxima de volum, care sa nu afecteze urechea.
Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca pragul peste care nu trebuie sa se treaca in mod repetat pentru a nu se ajunge la trauma sonora este de 70 de decibeli.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar cum aparatele obisnuite nu ne arata numarul de decibeli, medicii ne invata sa ne dam seama singuri daca ne punem in pericol sau nu. Ideal este sa percepem si sunetele din jurul nostru, chiar daca avem castile pe urechi, pentru ca atunci intensitatea sonora este in jur de 30-40 de decibeli, adica suportabil pentru urechea umana.
Peste 10 milioane de cetateni ai UE, care asculta frecvent muzica la volume mari, isi pericliteaza fara sa stie auzul. Multi dintre ei sunt copii si adolescenti care nu inteleg inca pericolul.
In ultimii patru ani, in Uniunea Europeana au fost vandute 250 de milioane de aparate portabile pentru muzica, pe care 100 de milioane de oameni le-au si folosit zilnic.