Colonoscopia, imprecisa in diagnosticarea cancerului de colon
Multi ani medicii au crezut ca o colonoscopie poate "spune" daca un pacient sufera sau nu de cancer la colon. Un studiu canadian a aratat ca aceasta idee nu se sprijina pe realitate.
Publicat in prestigioasa revista Annals of Internal Medicine, studiul arata ca tumorile din partea drepata a intestinului nu au fost depistate cu ajutorul colonoscopiei. In loc sa diagnosticheze aparitia cancerului de colon in 90% din cazuri asa cum se credea pana acum, in realitate colonoscopia ajuta la descoperirea a 60% din cazurile de cancer.
Doctorul David F. Ransohoff, de la Universitatea din Carolina, a anuntat ca rezultatele recent publicate ridica o serie de intrebari legate de efiecienta unei astfel de investigatii medicale.
Alegeri 2024
11:38
Nicuşor Dan: E obligatoriu să se aleagă o preşedintă care nu are vreun dubiu ca România să fie în UE şi în NATO
11:33
Reacția Kremlinului după victoria lui Călin Georgescu. Reuters: Succesul lui ameninţă poziţia ferm proucraineană a României
11:25
Elena Lasconi s-a clasat pe locul al treilea în oraşul său natal. Cine a fost pe primul loc
11:12
Purtătorul de cuvânt al PSD: Trăim sfârşitul istoriei, aşa cum o ştiam şi ne-o imaginam pentru noi şi copii
Societatea americana care se ocupa de investigarea cancerului a precizat ca va continua sa recomande pacientilor sa faca colonoscopii si, mai mult nu are de gand sa schimbe intervalele dintre efectuarea unor colonoscopii.
Studiul a fost realizat pe 10.292 de persoane. Colonoscopia este o investigatie ce permite observarea interiorului intestinului gros (rectul si colonul) cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera numit colonoscop. Aceasta investigatie e de mare ajutor in cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate si a tumorilor.