Colacul secuiesc, sărbătorit cu fast în Covasna. Care este secretul preparatului

Ultimul update: Duminica 09 Septembrie 2018 09:26
Data publicarii: Duminica 09 Septembrie 2018 07:48
Categorie: Social

Un desert simplu, inventat în bucătăriile secuilor, este sărbătorit cu fast în acest weekend în Covasna.

Vorbim despre cunoscutul Kurtos Kolac, pregătit în fel și chip pentru a mulțumi pe toată lumea.

Un lucru este însă sigur - cu greu poți rezista deliciosului preparat, cald și aromat, după cum spun cei care au ajuns în aceste zile la Sfântu Gheorghe.

Cu zahăr, cu nucă, cu cocos, simplu sau reinventat - cunoscutul colac secuiesc a fost aşezat cu grijă de producători pe tarabe, iar fiecare şi-a lăudat marfa cum a ştiut mai bine. De pildă, un patiser a transformat gustosul preparat în cornet pentru îngheţată.

"Kurtos umplut cu fructe de sezon, cu ciocolată şi deasupra vine îngheţată şi decorată. Un fel de cornet din Kurtos. Este invenţie proprie, noi am făcut prima dată în România”, spune patiserul.

"Prima dată omul mănâncă cu ochii şi care îi place cel mai mult, de acolo alege", este de părere un producător.

Indiferent de varianta aleasă, la bază, reţeta celebrului desert este una simplă - o cocă dulce înfăşurată pe un suport de fag şi coaptă apoi la foc de lemne. O doamnă a pregătit primul ei Kurtos Kalacs în copilărie, ajutată de bunică. Iar în urmă cu 25 de ani şi-a transformat pasiunea într-o afacere.

Rozalia Nagy, patiser: - Am început cu 28 de kurtosi şi acum vindem mii şi tot nu e de-ajuns.

Reporter: - Care este ingredientul cel mai important la kurtos?

Rozalia Nagy, patiser: - Aroma de lămâie!

Colacul secuiesc trebuie copt cu grijă, iar munca patiserilor nu este tocmai uşoară. Aşa că tehnologia vine în ajutorul lor.

Fejer Bela, fabricant grătare: - Este un fel de grătar universal. Puteţi să faceţi şi kurtos, puteţi să faceţi şi mititei, carne şi pui. Grătarul ăsta în 29 de țări am reuşit să-l vindem, dintre care aş enumera, cele mai exotice, Mexicul, Australia, Canada, Israel, Japonia.

Reporter: - Cine cumpără?

Fejer Bela, fabricant grătare: - Sunt şi străini, dar majoritatea sunt români plecați din ţară.

Dacă vi s-a făcut pofta de un colac secuiesc, cald şi aromat, puteţi da o fugă până la Sfântu Gheorghe, în Covasna, unde sărbătoarea dedicată acestui desert continuă şi duminică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Localnicii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc vestitul colac secuiesc. Ce spune legenda
Localnicii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc vestitul colac secuiesc. Ce spune legenda
VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori