Colacul secuiesc, sărbătorit cu fast în Covasna. Care este secretul preparatului


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 09 Septembrie 2018 07:48
Categorie: Stiri Sociale

Un desert simplu, inventat în bucătăriile secuilor, este sărbătorit cu fast în acest weekend în Covasna.

Vorbim despre cunoscutul Kurtos Kolac, pregătit în fel și chip pentru a mulțumi pe toată lumea.

Un lucru este însă sigur - cu greu poți rezista deliciosului preparat, cald și aromat, după cum spun cei care au ajuns în aceste zile la Sfântu Gheorghe.

Cu zahăr, cu nucă, cu cocos, simplu sau reinventat - cunoscutul colac secuiesc a fost aşezat cu grijă de producători pe tarabe, iar fiecare şi-a lăudat marfa cum a ştiut mai bine. De pildă, un patiser a transformat gustosul preparat în cornet pentru îngheţată.

"Kurtos umplut cu fructe de sezon, cu ciocolată şi deasupra vine îngheţată şi decorată. Un fel de cornet din Kurtos. Este invenţie proprie, noi am făcut prima dată în România”, spune patiserul.

"Prima dată omul mănâncă cu ochii şi care îi place cel mai mult, de acolo alege", este de părere un producător.

Indiferent de varianta aleasă, la bază, reţeta celebrului desert este una simplă - o cocă dulce înfăşurată pe un suport de fag şi coaptă apoi la foc de lemne. O doamnă a pregătit primul ei Kurtos Kalacs în copilărie, ajutată de bunică. Iar în urmă cu 25 de ani şi-a transformat pasiunea într-o afacere.

Rozalia Nagy, patiser: - Am început cu 28 de kurtosi şi acum vindem mii şi tot nu e de-ajuns.

Reporter: - Care este ingredientul cel mai important la kurtos?

Rozalia Nagy, patiser: - Aroma de lămâie!

Colacul secuiesc trebuie copt cu grijă, iar munca patiserilor nu este tocmai uşoară. Aşa că tehnologia vine în ajutorul lor.

Fejer Bela, fabricant grătare: - Este un fel de grătar universal. Puteţi să faceţi şi kurtos, puteţi să faceţi şi mititei, carne şi pui. Grătarul ăsta în 29 de țări am reuşit să-l vindem, dintre care aş enumera, cele mai exotice, Mexicul, Australia, Canada, Israel, Japonia.

Reporter: - Cine cumpără?

Fejer Bela, fabricant grătare: - Sunt şi străini, dar majoritatea sunt români plecați din ţară.

Dacă vi s-a făcut pofta de un colac secuiesc, cald şi aromat, puteţi da o fugă până la Sfântu Gheorghe, în Covasna, unde sărbătoarea dedicată acestui desert continuă şi duminică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Localnicii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc vestitul colac secuiesc. Ce spune legenda
Localnicii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc vestitul colac secuiesc. Ce spune legenda
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ştefan Popa Popa’s
Declarații controversate ale lui Ştefan Popa Popa’s: "Au venit toate ciurucurile din Oltenia"
Georgiana, o tânără de 24 de ani diagnosticată cu cancer, are nevoie de ajutor
Studiu despre obiectele nefolosite. Românii păstrează în medie 5 produse, în loc să le arunce
Povestea arădeanului care şi-a transformat casa într-o lume de poveste
Vieți distruse în accidente în care n-au avut nicio vină. Așteaptă cu anii despăgubirile
O acțiune a pompierilor a atras zeci de curioși: "De pe Facebook am aflat"
arta urbana
Locurile din București unde puteți admira arta urbană, realizată de artiști de renume
Fermierii din România renunță să mai cultive pepeni. Învinși de vreme și de samsari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Cum va fi anul 2019, potrivit credinței populare
Răzvan Cuc, vizită la miezul nopții pe Podul Constanța din Capitală. Ce a descoperit
Sfântul Ilie 2019, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în această zi
Elevii care au făcut un clip viral despre ministrul Andronescu: ”Nu a fost o ofensă”