CNA a interzis difuzarea unor clipuri de manele inainte de ora 23. "Pot afecta mental sau moral minorii"


Ultimul update: Duminica 02 Februarie 2014 06:57
Data publicarii: Joi 30 Ianuarie 2014 20:25
Categorie: Stiri Sociale
CNA

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa interzica de la difuzare pe posturile de televiziune, inainte de ora 23.00, 15 videoclipuri ale unor melodii interpretate de cantareti precum Adi de la Valcea si Florin Salam.

Decizia luata joi de CNA vizeaza melodiile: "Nebunia lui Juvel" (Mr. Juve), "Da-te mai asa" (Elis Armeanca & ASU), "Sunt milionar in vise" (Adi de la Valcea & Razvan de la Pitesti), "Ciki, ciki, ciki cha" (Cristi Nuca & Bogdan Artistu), "Talent ca la 50 Cent" (Susanu), "Esti bomba" (Susanu feat Salam), "Baiat fin" (Bodo), "Ma iubeste" (Bodo), "Bubulina" (Edy Talent), "Repede, repede" (MC Masu), "Dansam si bem" (Yannis), "Te pup pa pa" (Cristi Dules), "Te iau cu mine peste tot" (Alin Pustanu), "Vacanta in America" (Alinu AJ) si "Iubito iubito" (Neck), potrivit Mediafax.

Videoclipurile acestor melodii au fost difuzate pe televiziunea de manele si muzica de petrecere Taraf TV, un post a carui licenta expira pe 15 februarie si pe care CNA a decis joi sa nu o prelungeasca.

Acest fapt implica faptul ca Taraf TV se va desfiinta pe 15 februarie. Membrii CNA au considerat ca aceste videoclipuri incalca legislatia audiovizualului privind protectia minorilor, respectiv articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, aceste melodii incalca articolul 18, literele b si c din Codul de reglementare a contintului audiovizual, potrivit caruia "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 - 23,00 productii care prezinta: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane in ipostaze degradante", si articolul 19 din Cod, potrivit caruia "Criteriile in functie de care se clasifica programele difuzate au drept scop asigurarea protectiei minorului si informarea publicului cu privire la continutul acestora".

Astfel, CNA a decis sa aplice in cazul acestor videoclipuri o decizie privind intrarea in legalitate, ceea ce implica faptul ca aceste clipuri nu mai pot fi difuzate la niciun post de televiziune inainte de ora 23.00.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO