"Prabusirea culturii bucurestene". Cum au devenit teatrele si cinematografele pericol public
Cladirile mai multor teatre si cinematografe din centrul Capitalei se pot narui la primul mare cutremur. Oricum multe dintre acestea sunt atat de subrede incat nici nu trebuie sa se scuture prea tare pamantul.
Ultimele viscole, de pilda, au desprins bucati din fatada cinematografului Patria, care au cazut pe trotuare si au produs pagube.
Multi pereti sunt fisurati si pot pune in pericol siguranta spectatorilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Chirias intr-un apartament din blocul in care se afla Cinema Patria, un tanar s-a trezit, dupa viscol, cu luneta masinii facuta zob.
"Erau bucati asa ...bucati de tencuiala picate inauntru", a povestit tanarul.
Dupa nefericitul eveniment, pagubitul a hotarat sa se mute. Inca ii multumeste cerului ca nu era in masina ccand s-a intamplat.
"Vad ca pica blocul. Nu inteleg de ce nu se iau masuri. Multe masini au fost avariate aici. Nu stiu ce se asteapta, sa pice tencuiala in capul oamenilor, sa moara oameni?", a spus pagubitul.
Cinematograful Patria se afla la parterul unui bloc din 1930, incadrat in clasa I de risc seismic. Situatia este similara si la Teatrul Evreiesc. Acelasi viscol a smuls o parte din acoperis, iar acum zapada care se topeste ajunge chiar pe scena.
La Teatrul Nottara, situat la parterul unui bloc de pe Magheru, petele de la inundatii tradeaza problemele cladirii.
Proaspat renovata anul trecut, sala mica a Teatrului Nottara arata ca si noua. In realitate, insa, ea se afla intr-o cladire veche din 1947 care inca de acum 18 ani a fost incadrata in clasa I de risc seismic.
"Daca e sa se intample vreun cutremur, aviz spectatorilor sa nu iasa din sala. Cladirile din jur poa' sa cada toate, fereasca Dumnezeu, dar cei din sala nu vor pati nimic. Acuma sigur, ca daca iti pica un candelabru in cap, mori", a spus unul dintre actorii de la Nottara, Ion Haiduc.
Si Teatrul Foarte Mic e clasat in primul nivel de risc seismic.
Consolidarea cladirii Teatrului Foarte Mic ar fi trebuit sa inceapa in 2010, insa, pentru ca nu toti locatarii care locuiesc deasupra teatrului au fost de acord sa se mute provizoriu, am ajuns in 2014, iar bucati de tencuiala continua sa cada de pe imobilul pe langa care trec zilnic mii de oameni.
"Cand iubesti o meserie, o faci. Noi jucam de 3-4 ori pe saptamana, ma gandesc efectiv la locatari, ca sunt inconstienti", a spus Florin Calinescu, directorul Teatrului Foarte Mic.
Majoritatea salilor sunt administrate de Primaria Capitalei.
Incepând cu 1998 pana in 2006, PMB a transmis notificari asociatiilor de proprietari privind masurile ce trebuie intreprinse pentru punerea in siguranta a cladirilor cu destinatia de locuinta, precum si faptul ca raman direct raspunzatori pentru nerealizarea masurilor de interventie.
Primarul Oprescu a cerut guvernului modificarea legii referitoare la reabilitarile cladirilor cu risc seismic, astfel incat asociatiile de locatari sa fie sanctionate daca refuza sa intre in acest program fara motiv.