Ciuruiti de grindina, pepenii de Dabuleni vor ajunge mai tarziu pe piata. Fermierii recunosc: "Nu se mai fac fara chimicale"
Ploile din ultimele zile, dar mai ales grindina, au lasat urme adanci in patria lubenitelor din Dolj. Agricultorii, care anii trecuti faceau un profit frumos, privesc acum descumpaniti inspre pepenii ciuruiti si necopti.
Fermierii recunosc chiar ca, pentru a-si salva o parte din productie, au fost nevoiti sa suplimenteze numarul de tratamente pe care le-au aplicat plantelor si au folosit seminte mai rezistente, de la soiuri din alte tari.
Celebrii pepeni de Dabuleni, sau ce a mai ramas din ei, vor ajunge in piete peste o luna, mult mai tarziu ca de obicei. Si asta pentru ca necazurile fermierilor au inceput odata cu ploile care au lovit judetul Dolj, in ultimele saptamani.
"Anul asta o sa intarziem cel putin 10 zile cu recoltatul, din cauza vremii nefavorabile. Altii, saracii, i-a nenorocit piatra" - spune un agricultor.
Oamenii recunosc ca au apelat la mai multe tratamente chimice pentru a-si salva recolta si au folosit si soiuri mai rezistente, din alte tari. Asa ca brandul de Dabuleni ramane, in unele locuri, doar cu numele.
"Va dati seama ca in ziua de azi nu se face nimic fara tratament, fara chimicale si fara astea... Cine spune ca face fara chimicale, nu este adevarat. Si ministrul Agriculturii a recunoscut treaba asta. Anul acesta avem Pata Neagra, Sorento, Selin. Nu sunt romanesti, sunt soiuri olandeze. Nu punem romanesti, pentru ca au disparut. Statiunea de la Dabuleni este in faliment", povesteste cu sinceritate un cultivator.
Anul acesta, pretul pentru un kilogram de pepeni pleaca de la 1 leu si 40 de bani direct de la producator. Pe drum, din cauza intermediarilor, cifra creste si de 4-5 ori.