Protest pe muzica de fanfara la Parlament. Fermierii au cerut alesilor sa modifice legi si au impartit telemea cu jandarmii

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59

Mii de fermieri au luat cu asalt Parcul Izvor, pentru un protest de proportii in fata Parlamentului. Au cerut plata subventiilor, dar mai ales votarea legii care ar obliga hipermarketurile sa aiba la raft produse romanesti in proportie de cel putin 51%.

Pe muzica de fanfara si cu pancarde in maini, organizatorii au amenintat ca, data viitoare, vor intra in Casa Poporului, daca nu sunt ascultati.

Protestul a inceput la ora 12.00, in parcul din fata Parlamentului, cu fanfara si cateva pahare de tarie.

"Trebuie sa vand oile, sa plec in Germania, Italia, ca hotii astia nu ne dau nimica" - spune un protestatar.

Ciobanii s-au plans ca laptele dat de animalele de la stana este mai ieftin ca litru de apa in magazin. Asa ca le-au cerut deputatilor votarea legii care ii obliga pe comercianti sa vanda in proportie de cel putin 51 la suta produse din lantul scurt de aprovizionare, adica fabricate in regiunea in care se afla supermarketurile.

Emil Dumitru, lider Pro Agro: "Avem o problema de negociere cu hipermarketurile si lucrurile nu pot merge la nesfarsit asa. Avem o problema cu sectorul zootehnic, care din pacate nu au primit subventiile la timp si oamenii sunt disperati pentru ca sunt decapitalizati dupa un an agricol foarte prost."

Protestatar: "Sa vina in locul nostru numai trei saptamani, sa vina sa vada cum e, in ploaie si in vant si farta niciun leu."

Paziti de jandarmi, fermierii s-au imprietenit repede cu acestia. Le-au dat sa manance telemea. Imaginile publicate pe Facebook de reporterul Stirilor ProTV Vitalie Cojocari sunt graitoare.

Mitingul de protest este organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania impreuna cu mai multe federatii de crescatori de vaci si oi din tara. In afara de intarzierile de plata a subventiilor, fermierii sunt nemultumiti ca mai multe legi zac pe mesele deputatilor.

Protestatarii cer reglementarea mai stricta si stoparea vanzarii terenurilor agricole catre straini. Pe fermieri ii deranjeaza si Legea Vanatorii, cea care ar bloca pasunatul intre sase decembrie si 24 aprilie si limiteaza numarul de caini la turma.

Cea mai importanta este Legea 321, care ar obliga supermarketurile sa vanda cel putin 51 la suta produse din lantul scurt de aprovizionare, adica produse din regiunea in care se afla magazinele. Astfel, cred fermierii, in hipermarketuri vor fi mai multe produse romanesti. De asemenea, aceasta lege ar elimina si taxele la raft pentru producatori.

Marile magazine se opun si solicita respingerea legii in totalitate. Actul normativ ar urma sa fie dezbatut miercuri in Camera Deputatilor, camera decizionala.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO