Tiberiu, tanarul care si-a inceput afacerea cu ciuperci asiatice dupa ce s-a documentat pe net. Un kg se vinde si cu 300 lei
Cu virtuti medicinale incredibile si considerate o delicatesa in bucatarie, ciupercile Shiitake ii cuceresc si pe agricultorii nostri.
Provin din Asia si sunt numite reginele ciupercilor. Sunt crescute pe butuci de lemn si devin profitabile chiar de la prima cultura. In plus, ciupercile sunt un aliment minune pentru ca nu contin sare, zahar si grasimi si au proprietati anticancerigene.
Acum doi, trei ani, putini fermieri cultivau ciupercile Shiitake. Insa numarul lor a crescut considerabil cand oamenii au vazut ca un kilogram de ciuperci uscate ajunge si la 300 de lei. Ciupercile cresc de obicei pe busteni, dar si pe saci de rumegus.
"Aici sunt niste saci pusi acum sase luni, ei trebuie sa stea patru luni la incubare, dupa patru luni apar primele semne de fructificare. Textura este foarte buna, seamana un pic cu carnea. Pe langa sacii de rumegus, cresc pe lemn in natura, astea sunt trunchiuri de carpen dar cresc si pe fag, orice lemn de esenta tare", explica Tiberiu Spinei, unul din cultivatorii care si-au incercat nororcul cu aceste ciuperci.
Tiberiu Spinei, un economist din Sibiu, a inceput anul trecut sa cultive ciuperci shiitake. S-a documentat pe internet si a aflat ca pe langa gustul lor deosebit au si calitati curative.
Investitia este considerabila, insa profitul poate fi pe masura.
“Avem cam 70 de metri pentru fructificare si pana acum s-au folosit cam 24 de mii de euro si urca! Ea este pe locul 2 in lume ca si cea mai consumata dupa champignon”, a mai adaugat cultivatorul.
Tiberiu vinde ciupercile in targuri din tara, in special in Bucuresti, sub 4 forme: proaspete, uscate, pudra si murate.
“Ciupercile deshidratate se comercializeaza asa si se rehidrateaza inapoi in apa calda timp de 30 de minute, apa nu se arunca, se refoloseste, este foarte buna de exemplu la un orez sau in ciorbe. Ciupercile pudra se pot folosi ca condimente pe friptura sau pentru a adauga o aroma de ciuperca in anumite supe”, spune un colaborator.
Ciupercile Shiitake sunt extrem de aprerciate si de chefii restaurantelor.
"Fac o salata calda cu shiitake si naut. Sotam ciupercile cu un pic de sare, ajuta la scurs apa din ele, punem un pic de ghimbir. punem aromele , iar pe final punem nautul gata gatit si venim apoi cu partea verde, cu ceapa si bineinteles punem si un pic de piper japonez”, explica Chef Ciprian Tataru, oferind astfel o idee de reteta.
Ciuperca Shiitake este considerata un super-aliment. Nu are in compozitie zaharuri, sare si grasimi si contine vitamine dar si seleniu, un puternic antioxidant. Virtutile medicinale sunt numeroase: intareste imunitatea si combate tumorile si infectiile virale.