Ciobanii de la noi prefera sa arda lana decat sa o dea in pierdere. "Nu recuperam nici macar banii din tunsul mioarelor"
Afacerile cu lana ale ciobanilor de la noi, odata profitabile, au ajuns acum pe butuci. "Nu recuperam nici macar banii din tunsul mioarelor", se plang bacii, iar multi dintre ei prefera sa puna mai bine lana pe foc decat sa iasa in pierdere.
Cioban: "O pun in saci si daca nu undeva gasesc o groapa sa o ingrop si sa pun pamant peste ea sa-i dau pace."
La aceasta concluzie au ajuns multi ciobani din tara dupa ce au ramas cu lana in magazii. Pentru aproape 2.000 de kilograme de lana, stransa de la 600 de oi, oamenii primesc cel mult 1.600 de lei. Acum trei ani, spun ei, ar fi luat lejer 4.000 de lei pentru aceeasi cantitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan Simionica, cioban: "A venit cineva si mi-a oferit in batjocura 80 de bani pe kilogram si am zis ca mai bine o aprind, ii dau foc, daca nu pot sa scot macar cat am platit."
Oamenii spun ca doar pentru tuns platesc trei lei, pentru fiecare mioara, bani la care se adauga masa si cazarea muncitorului. In total, 1.800 de lei - mai mult decat ar lua daca ar vinde lana.
Ioan Simionica, cioban: "Doi lei am luat cel mai mult si 1,8 lei. De pomana nu o dau."
Altii sunt disperati ca nu gasesc nici macar un client. De exemplu, sotii Tanase din judetul Bistrita Nasaud au ramas cu 100 de piei, pe care spun ei s-ar bucura sa primeasca oricat numai sa scape de ele.
Sotii Tanase: "Vindeam, mai faceam cergi si totul era mai de pret. Nu mai vine nimeni, am sunat la care veneau, am avut numere de telefoane, nu mai vine nimeni. Nu stiu ce sa zic, ce om face..."
Liviu Tanase, cioban: "Se castiga, dar acum s-a schimbat, nu se mai castiga. In orice caz, cu banii de pe lana plateai un cioban aproape."
Lana vanduta la preturi derizorii intermediarilor ajunge in general in tari precum Grecia, Portugalia, Turcia sau Spania, unde este folosita in industria textila.