Oaia cu lana roz din Botosani e tot mai cautata. Locul unic in UE unde se fac incrucisari intre exemplare de mai multe culori
Vestita oaie cu blana roz, unica in Europa, crescuta la Botosani, unde se afla una dintre putinele statiuni de cercetare care au rezistat, este tot mai cautata.
Rasa a fost obtinuta prin incrucisarea mai multor varietati de culoare a frumoaselor oi karakul din stepele rusesti.
La Statiunea de Cercetare Popauti, din judetul Botosani, nu se mira nimeni daca apare o oaie roz, sau mai multe. Si asta pentru ca acesta este singurul loc din Uniunea Europeana unde se fac incrucisari atent supravegheate intre exemplare de mai multe culori. Blana astfel obtinuta, de un roz pal, este cu totul speciala.
Specialistii se lauda ca, in ultimii ani, numarul exemplarelor a crescut. Statiunea de cercetare din Botosani functioneaza de peste 100 de ani.
Inainte de '89, aici veneau toti liderii comunisti, inclusiv Ceausescu, sa-si aleaga blanuri pentru haine si caciuli, din rasa numita "karakul de Botosani".
Cererile vin in special din lumea araba, unde blanurile
sunt folosite in scop decorativ, dar si din spatiul rus pentru fabricile de haine.
"Din pacate, la noi in Romania, pielea asta nu este platita, se comercializeaza mai mult animale pentru carne, in schimb avem cerere mare de afara ceea ce ne face sa credem ca vom avea succes pe viitor", explica Traian Atanasiu director Statiunea de Cercetare a Ovinelor Popauti.
Pentru asta este nevoie si de implicarea statului.