Cine nu a luat bacalaureatul de prima data mai are o sansa la facultate
In malaxorul scolilor romanesti, care antreneaza someri de lux, intra din aceasta toamna si universitati de prestigiu. Bataia cea mare se da acum pentru liceenii care n-au luat bac-ul din prima sesiune, dar se vizeaza totusi studenti.
Asa se face ca dupa 20 de ani de pauza, Academia de Studii Economice organizeaza inca un examen si intra in concurenta directa cu facultatile private. Au ramas neocupate 1000 de locuri, desigur, pe bani.
Profesorii universitari au invatat sa transeze problema ca niste oameni de afaceri. Trebuie sa semneze aproape 70.000 de contracte de scolarizare cu tinerii care in aceste zile dau pentru a doua oara bacalaureatul. Asadar, cei care in trecut erau clienti siguri ai facultatilor particulare, sunt priviti dintr-o data cu alti ochi si la stat unde de obicei intra numai crema.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Cei de la ASE stau inca bine prin comparatie cu ce se intampla la privat. Acolo nu s-au ocupat nici jumatate din locurile disponibile.
Taxa face diferenta intre cele doua lumi. Un an de stiinte economice la stat costa 3000 de lei, iar la particular 1970 de lei.
Mare este gaura din buzunar si pentru cei care vor sa intre in magistratura. La Universitatea Bucuresti la Drept vor plati 3100 de lei, iar la concurenta 2000 de lei.
In schimb, pare mai ieftin sa te faci doctor. Privatii au dublat tarifele si cer 12.000 de lei, in timp ce la stat pentru cursuri si examene o sa dati 6000 de lei.