Elif, tanara de 18 ani din Constanta invitata la Casa Alba. Eseul despre agricultura cu care a iesit prima din 1000 de tineri

Dată publicare: 29-01-2015 18:28
Dată actualizare: 01-02-2015 02:29


O liceana din Constanta va ajunge la Casa Alba si il va cunoaste pe Barack Obama, dupa ce a scris un eseu despre eradicarea saraciei globale.

Tanara de 18 ani a reusit sa fie prima din Europa la un concurs la care au participat peste 1.000 de tineri din intreaga lume. Fata propune micro-finantari de tip familial in agricultura, domeniu care o fascineaza. De altfel, a inventat si un fertilizator organic, castigand astfel ''Olimpiada Internationala a Mediului Inconjurator''.

Elif Memet este eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Constanta. Tanara impresioneaza prin ambitie, inteligenta si viziune. Are in palmares un numar impresionant de premii obtinute la concursuri nationale si internationale, inclusiv doua organizate de NASA.

"Eu o cunosc pe Elif din clasa a VII-a, cand a invatat tot manualul in doua ore. Capacitatea este uriasa, modestia este extraordinara", a spus o profesoara de-a tinerei.

Atrasa de biotehnologie, Elif a participat anul acesta la un concurs de eseuri organizat in Huston, Statele Unite. 1.000 de elevi din 65 de tari au propus solutii pentru eradicarea saraciei globale, iar ideea tinerei din Constanta s-a clasat pe locul al 13 -lea la nivel mondial si primul din Europa. Premierea va avea loc in aprilie, la Casa Alba.

"In 2012 am fost in Washington ca un turist la Casa Alba si ca un participant la conferinta de dezvoltare a spatiului si tin minte ca m-am plimbat in jurul Capitoliului si am zis ca data viitoare sper sa nu mai vin ca un simplu turist", a povestit adolescenta.

Elif considera ca saracia ar putea fi eradicata daca s-ar investi mai mult in agricultura. Solutia propusa de tanara: micro-finantari pentru ferme mici, de tip familial. A dat ca exemplu o platforma a unei organizatii nonguvernamentale de unde locuitori din tari defavorizate pot cere finantare. Din America de Sud, pana in Africa, Asia sau Europa de Est, toti cei interesati pot face un proiect, iar, daca acesta este convigator, pot obtine o parte din suma necesara.

"Am facut o comparatie intre ceea ce s-a intamplat in Romania si initiativele nonguvernamentale de pe mapamond, mai exact m-am ocupat de Africa subsahariana si am facut o comparatie intre cele doua zone", a spus Elif.

In topul optiunilor lui Elif se afla Universitatea Harvard, la care are sanse mari sa intre. Deja a sustinut bacalaureatul in Statele Unite si a luat punctaj maxim la chimie si matematica.

"Este o eleva ambitioasa, stie ce trebuie sa faca si consuma energie intr-un mod foarte eficient. Nu este un elev care sta intotdeauna sa invete, sta si pe partea sociala, sportiva", a spus Mustafa Bedir, directorul Liceului Teoretic International de Informatica din Constanta.

Elif este in curs sa puna in practica si un fertilizator organic, pe care vrea sa-l foloseasca in propria sa companie de biotehnologie.


VIDEO PROTVPLUS.RO