Cine a scapat de disponibilizare, trece prin emotiile somajului tehnic

12-08-2010 00:00


Peste noua mii de companii de stat sau private au apelat in ultimele luni la o astfel de solutie, in speranta ca nu vor mai da oameni afara. Prefera sa ii trimita acasa pentru cel mult trei luni si sa le achite 75% din leafa. Multi salariati se tem, insa.

 

Multe ganduri ii tulbura pe angajatii de la CFR Calatori, dupa ce au auzit ca vor fi trimisi cu totii acasa in somaj tehnic timp de 60 de zile. Pe rand, 15.000 de salariati vor trece prin asta incepand de luni si pana la sfarsitul anului.

Tot luna aceasta se pregatesc sa stea acasa 1900 de angajati de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, din cauza cererii scazute de carbune. Insa masura se extinde si la firmele private. In Pitesti, o fabrica de cablaje electrice pentru masini a trimis peste 3000 de oameni acasa cu 75% din salariul de baza.

Firmele care merg pe aceasta varianta sunt scutite de impozitele la stat pentru indemnizatia de 75%. Din februarie si pana in august la Inspectoratele Teritoriale de Munca s-au inregistrat aproape 350.000 de salariati de la stat si de la privat trimisi in somaj tehnic.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO