Celebrii cimpoieri si tobosari din Regimentul Regal Irlandez au facut o demonstratie si vineri. "A fost o onoare pentru noi"
"A fost o onoare pentru noi sa defilam de Ziua Nationala a Romaniei, dar trebuie sa recunoastem ca a fost cam frig".
Vestiti in toata lumea, tobosarii si cimpoierii Regimentului Regal Irlandez invitati joi la parada, au facut si vineri o demonstratie de maiestrie, dar in curtea ambasadei Marii Britanii de la Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au suflete de artisti dar sunt militari in toata regula. Mai exact, infanteristi. Este regula de la care nu exista abatare cand vorbim de cimpoierii si tobosarii armatei britanice.
Toti au studiat cele doua instrumente la Scoala Militara din Edinburgh.
Din pacate sunetul cimpoiului nu a adus intotdeauna bucuria de-acum. In razboi, era folosit pentru ghidarea trupelor sau pentru incurajarea soldatilor.
Cimpoierii erau insa primii vanati de inamici. Doar in Primul Razboi Mondial au murit 1000.
Cimpoiul are o istorie surprinzatoare. Un tribunal englez, in 1746, l-a declarat instrument de razboi din moment ce niciun regiment nu defila fara un cimpoier.
Si ar fi fost valabil pana, atentie, acum 20 de ani, cand un alt tribunal ar fi decis ca instumentul muzical nu poate fi pus la egalitate cu sabiile sau macetele. Si coifurile au povestile lor.
Subofiter Adrew Glen, Royal Irish Regiment: "Soldatii erau platiti in cartofi in trecut. Asa ca femeile lor le coseau coifuri din ce in ce mai mari. Si cand se duceau sa ia cartofii ajungeau sa desfasoare un coif incredibil de mare, sa intre cat mai multi".
Paul Brummell, ambasadorul britanic: "Pentru noi a fost o mare bucurie ca am putut aduce aici, la Bucuresti, cimpoaie si tobe din Regimentul Royal."
Si ar fi incantati sa repete experienta defilarii pe sub Arcul de Triumf, spun britanicii, desi recunosc ca au fost surprinsi sa constate ca e la fel de frig ca la ei.
Joi au participat de 1 decembrie alaturi de militarii spanioli, italieni si nemti.