Infinitele posibilitati pe care le are de oferit imprimanta 3D. Cum pot fi "fabricate" diverse parti ale corpului uman
Dinti sau oase care arat intocmai ca unele adevarate - sunt doar cateva dintre aplicatiile practice ale imprimantelor 3D la care lucreaza intens cercetatorii romani.
Noile tehnologii sunt inca la inceput si costa destul de mult. Dar nu este departe momentul in care aceste proteze vor fi utilizate in folosul pacientilor cu probleme.
George este printre putinii oameni care folosesc o imprimanta 3D extrem de performanta, in valoare de aproximativ 500 de mii de euro. Exista doar 2 in Romania si permit crearea oricarui obiect din metal sau plastic, cu ajutorul laserului. Cel mai bine se preteaza insa la fabricarea unor obiecte unicat, cum ar fi parti ale corpului uman.
George Buican: "In general, in reconstructia oasoasa, pentru calote craniene, pentru reconstructie la oase in cazul cancerului osos, aici sunt forme neregulate, foarte diferite de la om la om. Si se scaneaza cu un RMN structura oasoasa, se merge in softul CAD, se regenereaza si apoi se vine la noi."
Pana sa ajunga sa faca replici ale unor parti din scheletul uman, studentii din Brasov realizeaza modele digitale pentru mulaje stomatologice, cu ajutorul unor scannere.
Un dinte realizat la imprimanta 3D ar costa, in momentul de fata, cateva sute de euro. Insa, odata ce intregul proces de fabricatie va fi imbunatatit, preturile vor scadea.
Posibilitatile oferite de imprimantele 3D sunt infinite, iar oamenii de stiinta - printre care si romani - lucreaza intens ca sa le descopere.