Chinezii protestatari isi cauta hrana prin malul din lacul Herastrau
Nevoia te invata, spune o vorba de-a noastra, romaneasca. Nu stim daca si chinezii au una similara, dar este cert ca oamenii se adapteaza la mediu.
Este vorba despre cei 150 de muncitori chinezi, care stau de doua luni in fata ambasadei lor din Capitala. Isi cauta hrana prin malul din lacul Herastrau. Aduna scoici, melci sau pesti, pe care ii pregatesc asa cum pot, in tabara lor improvizata.
Din cand in cand, mai primesc si de pomana pachete de mancare, altfel n-ar supravietui.
De cum rasare soarele, zona secata a Herastraului, la ecluza, se umple de chinezi. Inarmati cu harpoane si plase improvizate, cauta de mancare, de parca ar fi singuri pe o insula pustie.
Se bucura si tresar la fiecare captura. Norocosii se aleg cu somni de cateva kilograme, ceilalti nu renunta nici macar la pestii foarte mici. Ii cauta prin mocirla, intra cu randul in apa, si cand au umplut galetile, le duc rapid in corturile amenajate pe trotuarul de pe Soseaua Nordului. Fiecare peste e pretuit de acesti oameni infometati.
Multi dintre ei se taie la maini si se inteapa in picioare in goana dupa hrana. Isi toarna peste rani bauturi racoritoare, pentru ca au primit din belsug.
Daca tot au vazut ca pestele se imputineaza, chinezii s-au specializat si in culesul scoicilor si melcilor. Stau zlinic cateva ore in apa pana la genunchi, aduna tot ce gasec, apoi merg sa gateasca mancarea, odata cu lasatul serii.
In tabara, focul se face cu arborele vietii, tuia, luat din parcul Herastrau. Chinezii gatesc dupa retete personale: taie pestele si il trec prin apa clocotita. Pentru garnitura, folosesc orez, paste sau cartofi. Sub oalele cu apa fiarta aseaza in jarul incins melcii si scoicile.
Medicii de la Ambulanta, care-i verifica zilnic, spun ca zona se poate transforma curand intr-un focar de infectie.
Prefectul Capitalei a cerut deja primariei sa aduca mai multe toalete in tabara si medicilor sa vina mai des in control.
Chinezii si-au improvizat tabara de aproape doua luni. Situatia lor este incurcata: nu vor sa plece acasa, desi statul chinez si angajatorii care i-au adus in Romania vor sa le plateasca transportul. Au povestit ca s-ar fi imprumutat foarte mult, ca sa vina la noi in tara si daca o vor parasi cu buzunarele goale, nimeni n-o sa le achite datoriile.
Mai multe imagini cu modul in care chinezii protestatari isi procura hrana