Centru de ingrijire a varstnicilor: o afacere buna, dar si o necesitate
Numarul centrelor private de ingrijire si tratare a persoanelor in varsta din Romania a crescut de aproape cinci ori in ultimii doi ani. Pentru unii este o afacere, pentru altii reprezinta solutia de a lasa, in siguranta, parintii sau bunicii bolnavi.
Iar facturile pornesc de la o mie de lei pe luna si depasesc, in anumite cazuri, si o mie de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru doamna Ioana, in varsta de 90 de ani, "acasa" este de sase ani un camin privat din judetul Brasov. Fiul este cel care achita luna de luna cate 1200 de lei.
Suma acopera o camera, medic de garda si psiholog. In acest centru mai sunt cazati alti 47 de varsnici, majoritatea trecuti de 70 de ani.
Si in jurul Bucurestiului au fost construite institutii similare. Aici insa, costurile lunare pot ajunge la 1050 de euro.
In Otopeni, spre exemplu, functioneaza de cateva zile si un spital privat destinat ingrijirii bolnavilor cu Alzheimer.
Costul ingrijirii variaza aici intre 1500 si 3000 de lei pe luna, iar pretul este fixat in functie de anumite criterii: starea in care se afla pacientul si gradul de confort, pe care si-l doreste familia.
Cine nu-si permite serviciile private, este pus pe o lista de asteptare la stat. Dureaza luni de zile pana prinde un loc in cele 100 de centre, in care sunt cazati aproape 10.000 de varstnici.