Orasul Timisoara a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2021. "Suntem constienti ca greul de acum incepe"

×
Codul embed a fost copiat

Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana in 2021. Decizia a fost anuntata, vineri dupa-amiaza, de un juriu international. Este pentru a doua oara cand Romania va avea o capitala culturala a Europei, dupa Sibiu in 2007.

Pentru Sibiu aceasta titulatura a insemnat renasterea prin investitii majore, atat in cultura, cat si in infrastructura. Acum, asteptarile de la Timisoara sunt uriase pentru ca la mijloc sunt sume importante de bani. 

 Rivalitatea a fost mai mare ca oricand intre finaliste: Timisoara, Cluj, Baia-Mare, si Bucuresti. Joi, echipele de candidatura au sustinut proiectele in fata juriului international, care a desemnat castigatorul.

"Orasul invizibil" aceasta a fost tema principala a candidaturii Bucurestiului. Gri-ul lasat de comunisti urma sa fie adus la viata prin arta, iar orasul sa fie redat locuitorilor.

Principalul obiectiv al Bucurestiului pentru 2021 este sa recreeze o legatura emotionala intre locuitori si oras. memoria capitalei sa devina memorie colectiva, iar cartierele marginase sa renasca prin cultura.

Citește și
Blocuri de locuinte din cartierul Ferentari, Bucuresti.
Bucurestiul ar putea deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021. Proiectele Primariei: targuri, simbioza, paradigma
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Turist: "Ador orasul! Recomand cu caldura prietenilor. Are sansa, spiritul si curajul de a lua acest titlul"

Timisoara vrea sa devina o comunitate puternica, prin promovarea tuturor etniilor, in cultura. Pentru asta, are nevoie de implicarea oamenilor, astfel ca unul dintre mesaje este "aprinde flacara din tine".

Turist: "Locul asta e minunat, am vazut ca sunt multe parcuri si toate cladirile, numita Mica Viena. Imi place mult!"

Tanara: "E cel mai fain oras din tara! Nu m-as muta nicioadata"

Nicolae Robu, primarul Timisoarei, s-a declarat foarte bucuros ca orasul pe care il conduce a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2021, insa admite ca aceasta victorie reprezinta ”o raspundere uriasa” si este convins ca ”greul de acum incepe”.

FOTO: Primarul Timisoarei, Nicolae Robu

Clujul a pus accentul pe industria cinematografica, prin festivalul TIFF, dar si pe artele vizuale, prin scoala de pictura.

Festivalul International de Film, Jazz in the Park sau spectacolele impresionante in aer liber ale Operei sunt doar cateva dintre evenimentele care animeaza Clujul. La toate acestea se mai adauga si cel mai mai mare festival de muzica electronica din tara Untold, unde au venit si s-au distrat anul acesta peste 200 de mii de turisti romani si straini.

In schimb, Baia Mare - sau poarta spre Maramures - a pus accentul pe industriile creative.

Mihai Taranu, vlogger: "Avem o cultura a artelor, a mancarii traditionale, plus una a ospitalitatii. Toti cetatenii Baii Mari asteapta strainii sa vina la noi sa ne cunoastem sis a spuna ca s-au simtit ca si acasa."

In 2021, Romania va da Europei o capitala culturala, alaturi de Grecia, Serbia si Muntenegru. Timisoara, orasul desemnat, va primi zeci de milioane de euro. 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Studentii straini promoveaza orasul Baia Mare pentru capitala culturala europeana in 2021.
Studentii straini promoveaza orasul Baia Mare pentru capitala culturala europeana in 2021. "Maramuresul este un loc unic"

Fascinati de peisajele unice, studenti si absolventi de film din toata Europa cutreiera in aceste zile pitorescul Maramures.

Bucurestiul ar putea deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021. Proiectele Primariei: targuri, simbioza, paradigma
Bucurestiul ar putea deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021. Proiectele Primariei: targuri, simbioza, paradigma

Cel putin asta isi doresc autoritatile, care pregatesc planul de bataie. Candidatura presupune insa adoptarea unei strategii pe termen lung care sa contribuie la dezvoltarea orasului prin cultura.

Groapa de gunoi a Clujului, in presa internationala.
Groapa de gunoi a Clujului, in presa internationala. "Cum ii vor trata romanii pe refugiati, cand se poarta asa cu saracii?"

Reporterii Sky News, unul dintre cele mai urmarite posturi de stiri din lume, au coborat in infernul gropii de gunoi de langa Cluj-Napoca, orasul care vrea sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ
Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă, până la ora 23:00, în mai multe zone din ţară.