Anul marilor sperante in agricultura: 400 de milioane de euro de investit
In topul strainilor care au demonstrat deja ca se pot face bani pe campurile noastre manoase sunt italienii, danezii, francezii, israelienii. Vin din urma arabii si portughezii.
Ultimii dintre ei au investit recent 100 de milioane de euro in cea mai mare fabrica de ulei din Europa de Est.
Eduardo Gomej a renuntat la plantatiile de masline de langa Lisabona. In campia Portugaliei, o ferma nu are mai mult de 2 hectare. Aici insa a arendat si cumparat zeci de mii de hectare de grau, porumb, orzoaica, rapita sau floarea-soarelui in satele Balaciu, Ciochina, Albesti, Huesti, Luciu, Vladeni si Facaeni. Portughezul a adunat pana acum 17.500 de hectare numai in judetul Ialomita. A venit in Romania cu doua tinte clare: sa scoata bani din pamantul romanesc si sa castige toate meciurile cu edilii locali.
Cu 200 de angajati, 100 de cai si 400 de tractoare, Eduardo produce 450.000 de tone de floarea-soarelui si de rapita. Cu asa productie umple de trei ori pe an silozul de la cea mai mare fabrica de extractie a uleiurilor vegetale din Europa de Sud-est, deschisa saptamana trecuta.
Tot niste portughezi au pus la cale o investitie de 93 de milioane de euro.
Statul castiga din impozite, dar si comunitatile locale au dat de bani. Spre exemplu, primaria din Lehliu Gara se alege cu 1,5 milioane de euro din fabrica portughezilor. Bani buni pentru canalizare, apa, gaz, curent.
In prezent, peste 500.000 de hectare de pamant sunt cultivate de portughezi, francezi, italieni si danezi. Se pregatesc si investitorii din Qatar sa produca in Romania un milion de tone de orz pe an. Agricultorii nostri reusesc deocamdata sa produca doar 600.000 de tone.